Trump keşke bir domuz olsaydı!

Bir domuzun ABD başkanı olmasından daha güzel ne olabilir? Böyle bir şeyin ihtimali bile insanı heyecanlandırıyor, şiir gibi bir şey bu.emzi

Google Haberlere Abone ol

Remzi Gürkan

Ertuğrul Özkök Hürriyette yayınlanan 12 Ekim tarihli yazısında gittiği tarihi “Desert Trip” (Çöl Yolculuğu) konserleriyle ilgili izlenimlerini ve bu konserlerde yaşadığı özgürlük duygusunu aktarıyor. Ben yarım yüzyılı geçen hayatımda bu duyguyu yaşamadığım için kendisiyle hiç empati kuramıyorum.

Ertuğruk Özkök’ün konser izlenimleriyle ilgili konuşacak bir sürü şey var ama gözüm en çok şu satırlara takıldı: Ve şarkı biterken 100 metreye yakın ekranda bir yazı belirdi: ‘Trump bir domuzdur’ Şarkıyı söyleyen Roger Waters. (Pink Floyd)

Peki, bu ne anlama geliyor? Trump bir domuzdur, dolayısıyla ABD başkanı olmamalıdır. Doğrusunu söylemek gerekirse domuzun bir zararını görmedik, ekolojik sistem içinde bir yeri var; Tabiata, insana, hayata… bir dolu yararı var.

Aklıma Nazım Hikmet’in aydın milletinin çok sevdiği “Koyun gibisin kardeşim” dizesi geliyor. Domuz domuz olduğu, koyun koyun olduğu için suçlanabilir mi? İşler umulduğu gibi gitmiyor diye tabiat suçlanabilir mi?

Değil mi ki koyun insana dostluk göstermiştir. İnsanın dostluğuna güvenmiştir. Eti için boğazlanacağını ummamıştır. Koyun güle oynaya giderken onu aldatarak kesimhaneye götürenler tarafından ‘sarı saçlarından sen suçlusun, sorumlusun’ misali suçlanmaktadır.

Eğer ekranda ‘Trump bir domuzdur’ yerine ‘Trump bir aslandır’ yazsaydı anlam tamamen değişirdi. Çünkü bu hesaba göre ‘evcil hayvanlar’ değersiz canlılardır. Eşek yük taşır, köpek yoldaşlık eder insana ama köpek de eşek de bir hakaret ifadesidir. Öküz emekçi, yararlı bir hayvan olduğu halde birisine ‘öküz gibi adamsın’ dersen harp çıkar. Buna karşılık bir insanı kurda, aslana, -ne bileyim- şahine, kartala benzetmek muhatabı gururlandırır.

“Özgür doğan fakat zincire vurulan” insan, düşmanı bile olsa özgürlüğünü muhafaza eden hayvanlara gıpta etmekte, dost evcil hayvanları küçümsemektedir belli ki. (Ne olursa olsun, kim köleliğe ve esarete övgü düzebilir?)

Acı gerçek ise şudur: İnsan, insan değil de domuz, koyun, eşek, öküz olsaydı, ne bu zulümler, ne bu savaşlar olurdu.

Keşke, 100 metreye yakın ekranda beliren ‘Trump bir domuzdur’ yazısı gerçek olsaydı. Bir kere o zaman Trump Amerikan halkına, dünyaya yararları saymakla tükenmez biri olurdu.

Ayrıca bir domuzun ABD başkanı olmasından daha güzel ne olabilir? Böyle bir şeyin ihtimali bile insanı heyecanlandırıyor, şiir gibi bir şey bu.

Darısı bizim başımıza.

Üç kuruşluk çıkarlar için insanın insanı zincire vurduğu, boğazını sıktığı bu çağda böyle bir şey bir kâbus değil, olsa olsa güzel bir hayaldir.