2. Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali'nden

İlki 2014’de yapılan etkinliğin bu yıl ikincisi düzenleniyor. 6-9 Ekim’de gerçekleşecek festivalde söyleşiler, atölye çalışmaları ve konserler de var.

Google Haberlere Abone ol

Abbas Karakaya

Konu kültür ve sanat olunca, Datça’yı Can Yücel, Bodrum’u Halikarnas Balıkçısı, İlhan Berk ya da Zeki Müren olmadan konuşamayız. Söz Marmaris’ten açılırsa, adı burası ile özdeşleşmiş kıymetli bir kültür insanı bulmakta zorlanırız. Aslında, genel durum itibariyle de Marmaris bu alanda, mesela Bodrum’un gerisindedir. Marmaris’te hâlihazırdaki durum bu olsa da durumu değiştirmeye çalışan sanatçılar, sanatseverler yok değil. MarmariSANart böylesi bir grup. Şu sıralar bir uluslararası kısa film festivali hazırlamakla meşguller.

6-9 Ekim’de gerçekleşecek festivalin fikir babası genç yönetmen Şeref Öztürk (d.1972). Bir üniversitede sanat danışmanlığı da yapan sinemacı Öztürk’ün hep hayalini kurduğu bir şeymiş festival. İlki 2014’de yapılan festivalin bu yıl ikincisi düzenleniyor. Festivale 300’e yakın film başvurmuş, bunun 50’ye yakını şartname koşullarını yerine getirmediğinden elenmiş. Seçici kurula (ön jüriye) sunulan film sayısı 241, yabancı katılımcı sayısı 20’yi bulmuş durumda. Dört güne yayılan festivalde filmler dışında, sinemaseverlerin ilgisini çekebilecek söyleşiler, atölye çalışmaları, konserler ve bir de imza günü var. Festivalin bu yılki teması çevre, çevre sorunları olarak belirlenmiş. Festival kapsamındaki tüm etkinlikler ücretsiz olup herkese açıktır. Programın ayrıntıları için marmarisfilmfest.com adresine bakılabilir.

Festivale mesai harcayan ekipten tanıdığım iki isim Nazan Bayındır ve Derya Ön. Bu iki arkadaşım Marmaris Kent Konseyi Çevre Grubu üyesi. Marmaris ve civarında, kurucularından oldukları 'Kıyılar Herkesin, İşgale Son' adlı hareketteki etkin rolleriyle tanınıyorlar. Eylül başında Marmaris’te kendileri ile festival hakkında konuşurken festivalin temasının çevre ve çevre sorunları olduğunu söylediler. Türkiye’deki doğa tahribat ve talanının korkunç boyutlarını düşündüğümüzde bunun çok yerinde bir karar olduğunu söyledim. Ve gelecekte bu festivalin sadece çevre ve sorunlarına odaklanan bir festivale dönüşebileceğini ya da en azından, programında bir alt tema olarak çevre sorunlarına her zaman yer verebilecekleri önerisinde bulundum.

Festivalin sponsorlarından biri de Marmaris belediyesi. Ancak festival yürütme komitesi belediyeden talep ettiği paranın tamamını alamayacak gibi. Belediyenin “eli sıkılığının” en önemli iki sebebi var. Birincisi,  2012’de kabul edilen Büyükşehirler yasası ile Marmaris belediyesinin birçok gelir kalemini Muğla Büyükşehir belediyesine devretmiş olması. Öbür en önemli sebepse sanatın birey ve toplum üzerindeki sağaltıcı, insanı ruhunu güzelleştirici rolünün ne yazık ki toplumun büyük bir kesiminde, ama özellikle de günümüz siyasetçileri tarafından anlaşılmamış olmasıdır. Marmaris gibi esas geliri turizm ve ona bağlı işlerden gelen bir ilçenin esnaf ve sanatkârlar odasının da festivali coşkuyla desteklemesi beklenirdi. Şu özlü sözü de burada not düşelim: Yaşamak için para lazım, ama hayatı yaşanır kılan sanattır.

Festivalin afişinde 'Bu Festival Marmaris’in, Marmaris Hepimizin' diye yazıyor. Umarım, Marmaris halkı festivalini sahiplenir ve gelecekte daha iyilerinin yapılması için festival emekçilerini motive eder. Halkın bu festivali yahut kıymetli başka bir kültür sanat etkinliğimi sahiplenmesi sponsor mevkiinde olanların da kendilerini gözden geçirmeye ve bir olasılık, (daha) cömert davranmaya sevk edebilecektir. Aynı zamanda, ben festivale emek veren sanatçı ve sanatseverlerin geleceğin festival seyircisini, geleceğin sinemacılarını yetiştirme yolunda bazı adımlar atabileceklerini de düşünüyorum. Mesela, festival yürütme komitesi, festivalden ayrı olarak, Marmaris’te film gösterimini düzenli hale getirebilir. Salt ticari kaygılarla yapılmamış, salon bulmakta zorlanan filmleri düzenli aralıklarla gösterip filmler üzerine konuşma fırsatı yaratabilir. Söylemek istediğim, bir sinema kulübü ya da 1960’ların, 1970’lerin Sinematek oluşumuna benzer bir oluşum. Belediyenin böyle bir kültür ve sanat hizmetine seve seve ev sahipliği yapmak isteyeceğini düşünüyorum. Böyle bir kulübe uğramış, orada film izlemiş, film konuşmuş insanların festivalin kökleşmesinin en büyük garantisi olduğuna, olacağına inanıyorum.

Bu düşüncelerle, II. Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivalinin kotarılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyor, seyircilerini şimdiden selamlıyorum. İyi seyirler!