Kıbrıs'ta yeni mülteci dramı

Güney Kıbrıs sahilinde 55 kişilik bir mülteci teknesi kaderine terk edildi. Kuzey tarafındaki Türk yönetimi krize müdahale etmedi.

Google Haberlere Abone ol

Nikolaos Stelya

DUVAR - Salı öğleden bugüne dek Kıbrıs yeni bir mülteci dramıyla karşı karşıya kalmış durumda. Türkiye sahilinden kalkan ve adanın güney kıyılarında 55 insanı kaderine terk eden mülteci teknesi Kıbrıs'ın gündemine oturdu. 55 mülteci için harekete geçen yerel makamlar yeni vukuatı mercek altına aldı. 

Kıbrıs’taki yeni mülteci dramı dün öğlen saatlerinde gündeme geldi. Duvar’ın ulaştığı ilk bilgilere göre, dün öğlen saatlerinde Kıbrıs’ın Rum makamları Türkiye kıyılarından mülteci dolu bir teknenin adaya yaklaşmakta olduğu bilgisini aldı. İstihbaratı değerlendiren makamlar elde edilen bilgiyi radar sisteminden alınan verilerle teyit etti ve sonrasında harekete geçti.

TÜRK TARAFI MÜDAHALE ETMEDİ

Kıbrıs’ın güneybatı sahillerini yaklaşmakta olan mülteci teknesine ilk müdahale Kıbrıs Deniz Polisi’ne ait bir hücumbottan geldi. Hücumbotun müdahalesiyle karşı karşıya kalan mülteci teknesinin kaptanı dümeni Kıbrıs’ın kuzey sahillerine kırdı ve Omorfu (Güzelyurt) koyuna yöneldi. Rum makamlarına göre, Kıbrıs açıklarında bu gelişmeler yaşanırken Kuzey Kıbrıs yönetimine ait Sahil Güvenliği herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Rum makamlarının verdiği son bilgilere göre, mülteci teknesi Omorfu sahiline yanaşıp 55 mülteciyi burada kaderine terk etti. Mülteciler zor şartlarda, askeri ve tehlikeli bir bölge olan sınır hattını kendi imkanlarıyla geçip, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin etkin yönetimi altında bulunan Kato Pirgos bölgesine ulaştı. Adanın güneyine geçen mülteciler, Rum polisi tarafından alıkonuldu ve bölgede bulunan bir ortaokul binasına nakledildiler.

Mültecilerin güvenlikli bir bölgeye alınıp ilk ihtiyaçlarının karşılanmasından sonra Rum makamları araştırmalarını yoğunlaştırdı. Limasol’da yayın yapan Kanali 6 kanalının geçtiği son bilgilere göre, yetkili makamlar yeni mülteci dramında dört şüphelinin izini sürüyor. Bu şüpheli şahıslar önceki saatlerde, Mansura Bölgesinde polisin dikkatini çekti ve kısa süreliğine bir polis merkezinde sorguya çekildiler. Sorgularının tamamlanmasından sonraysa serbest bırakıldılar.

Baf Kazasından ulaşan son bilgilere göre 55 mültecinin ilerleyen saatlerde Kıbrıs Hükümeti’nin ülkeye kaçak yoldan giren mülteciler için oluşturulmuş olduğu bir kampa nakledilecek. Bu arada 4 mültecinin önceki tarihlerde adaya giriş yapmaya çalıştığı da gelen son bilgiler arasında. Bu şahıslar ilerleyen saatlerde sınır dışı edilecek.

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR

Kıbrıs’ın gündemine oturan yeni mülteci dramının birçok boyutu bulunuyor. Olayın Türkiye boyutu mülteci dramının bölge genelinde ne denli büyük bir soruna dönüştüğünü ve problemin göğüslenmesi için bölgesel işbirliğinin zaruri olduğunu gözler önüne seriyor.

Krizin insani boyutu Kıbrıs’taki sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucularını kaygılandırıyor. Kıbrıslı insan hakları savunucuları adanın bu talihsiz insanlara bir an evvel kucağını açması gerektiğini vurguluyor. Ancak ne var ki, toplum genelinde kabaran yabancı ve mülteci karşı iklim bu insani duyguların önüne geçiyor.