Anagold Madencilik'ten açıklama: Fırat Nehri'ne siyanür akışı olmadı

Erzincan İliç'te altında madeninde meydana gelen toprak kaymasına ilişkin açıklama yapan Anagold Madencilik Şirketi, bölgede herhangi bir kirlenme olmadığını ileri sürdü.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Erzincan İliç'te Anagold Madencilik Şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması nedeniyle ilk belirlemelere göre 9 işçi toprak altında kaldı, siyanürün havaya, toprağa, suya karışma riski için uyarılar yapılırken Anagold Madencilik tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada bölgede herhangi bir kirlenme ve siyanür akışı olmadığı ileri sürüldü.

'ACİL DURUM PLANI DEVREYE ALINDI'

Açıklamada, "Çöpler Altın Madeni olarak, işletmemizde yaşanan elim olayın ardından çalışanlarımızın ve ailelerinin bu zorlu süreçte yaşadıkları endişe ve belirsizlikten dolayı büyük bir üzüntü duyuyoruz. 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen toprak kayması ile ilgili olarak daha önceki açıklamamızda da belirttiğimiz üzere, olay meydana geldiği anda acil durum planı devreye alınmış, kurtarma operasyonları hemen başlatılmış ve halen devam etmektedir" denildi.

'İNCELEME YAPILIYOR'

9 işçi için arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtilen açıklamada, "Anagold, olayın nedenlerini ve nasıl meydana geldiğini belirlemek için detaylı bir inceleme başlatmıştır. Profesyonel ekiplerimiz, olay yerinde ve ilgili kaynaklarda kapsamlı bir araştırma yapmaktadır. Bu inceleme süreci, şirketimizin ve diğer ilgili kuruluşların uzmanlarının katkılarıyla titizlikle yürütülmektedir" denildi.

'HERHANGİ BİR KİRLENME SÖZ KONUSU DEĞİL'

Şirket olaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:
" - Yığın liç alanının kaymasından kaynaklı olarak bir kaza meydana gelmiştir.
- Konunun atık depolama havuzu ile bir ilgilisi yoktur. Atık depolama havuzumuz ile ilgili herhangi bir tehlike söz konusu değildir.
- Karasu (Fırat) Nehri’ne herhangi bir siyanür akışı olmamıştır.
- Kayma nedeniyle çevresel herhangi bir kirlilik yaşanmamış olup buna rağmen gerekli tüm tedbirler hızlı bir şekilde alınarak saha kontrol altına alınmıştır.
- 6 noktadan yüzey suyu numunesi alınmıştır. Alınan numuneler normal değerlerdedir ve herhangi bir kirlenme söz konusu değildir."

Bölgede yapılan madencilik faaliyetleri hakkında daha önce yapılan uyarılara ve mahkeme kararlarına değinilmeyen açıklamada, "Anagold, kamuoyunu olayın detayları konusunda tamamen bilgilendirecek ve nedenlerini net bir şekilde açıklayacaktır. Ayrıca, benzer durumların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması konusunda kararlıdır" ifadelerine yer verildi.

(HABER MERKEZİ)