Zam korkusu otomobil satışlarını uçurdu, markalar kampanyada

Ülkede saatler 1 Nisan sonrasında ekonomide ne olacak sorusuna ayarlandı. Her alanda zamların yağacağına inanç otomobil satışlarını patlatırken, tüm zamanların yılın ilk çeyreği rekoru kırıldı.

DUVAR - Yerel seçimden sonra derinleşen ekonomik krizin nasıl yön alacağı en merak edilen konuların başındaydı. Vergilerde artışlar geleceği kanısı yaygınlaşırken gözler otomotiv sektörünün üzerindeydi. Bu haklı kaygıların arkasında, 2023’te toplanan verginin yüzde 10’unun motorlu taşıtlardan alınan ÖTV’den geliyor olması yatıyor. Türkiye, sıfır km araç satışlarında Avrupa ve OECD ülkeleri arasında en çok vergi alan ülke konumunda.

 Yeni zam korkusu da araç satışlarını uçurdu. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 2024 yılının ilk üç aylık döneminde önceki yıla göre yüzde 25,2 oranında artarak 295 bin adedi geçti. Otomobil satışları, yüzde 33 oranında artarak 233 bin adedi geçti. En çok tercih edilen gövde tipi 120 bin adet ve yüzde 51,7 payla SUV tipi araçlar oldu. Hafif ticari araç satışlarında artış otomobilin gerisinde kalarak 10 yıllık ortalamalar seviyesinde kaldı. 

Haberin Devamı
Konut kredisi faiz oranı değişti: 2 milyon TL'nin ödemesi ne kadar? Oranlar güncellendi: 2 milyon TL'nin aylık faizi ne kadar? e-Devlet hesaplarınızı kontrol edin: Birikmiş paranız olabilir Rakamlar netleşti: En düşük en emekli maaşı ne kadar olacak? 18 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları Türkiye’de geçtiğimiz hafta en çok izlenen diziler