Yaylaların unutulmayan geleneği: 'Sis kovma ritüeli Kuçkucura'

Ülkenin dört bir yanında yaşanan kuraklıktan dolayı bazı yörelerde yağmur duasına çıkılırken, Doğu Karadeniz Yaylaları'nda ise güneş açması için 'Kuçkucura' adlı eski bir ritüel gerçekleştiriliyor.

Özgür Kalyoncu

DUVAR -  Suha Arın'ın 1986 yılında 'Eski Evler Eski Ustalar' belgeselinin ilki olan 'Sisler Kovulunca', Doğu Karadeniz yöresine özgü çok eski bir gelenek olan ve artık unutulmaya yüz tutan 'sis kovma' ritüeli ile başlar.

Doğu Karadeniz'in halen yaşatılan ritüellerinden biri sis kovma duası. Prof. Dr. Ahmet Caferoğlu, Doğu Karadeniz halk ağzından derlemeleri yayımladığı 'Kuzeydoğu İllerimiz Ağızlarından Toplamalar' adlı 1945 tarihli kitabında, Trabzon’un Yomra ve Şalpazarı ilçeleri ile Rize’den derlediği güneş duasından bahseder. Günümüzde bu gelenek Trabzon'un Çaykara ilçesindeki yüksek kesimlerinde hala yaşatılmaya çalışıyor.

Haberin Devamı
Son seçim anketinde sürpriz sonuç: CHP, DEM Parti ve Yeniden Refah... Dünyanın en iyi 'zeytinli yemekleri' seçildi: Türkiye de listede Netflix'in en iyi açılış yapan yerli dizileri BEDAŞ paylaştı: İstanbul'da yarın elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler En çok kupa kazanan 25 kulüp: Süper Lig'den bir takım listede Dünyanın en iyi 20 stadyumu belli oldu: En eskisi 140 yaşında