Sonbaharda yaprakların rengi nasıl değişir?

Bazılarımız için sonbaharı güzel kılan şey yapraklardaki renk değişimleridir. Yaprakların renkleri yeşilden sarıya, kızıla, kahverengiye ve bu renklerin arasındaki başka tonlara doğru değişirken görsel bir şölen oluşturur. Acaba bu değişimin ardındaki kimyasal olay nedir? Yapraklar öldükleri için mi renkleri değişir, yoksa yapraklar düşmeden önce bu muhteşem renklerin oluşmasını sağlayan kimyasal maddeler mi vardır?

Sonbaharda yaprakların rengi nasıl değişir?

Meltem Çetin Sever/ Evrim Ağacı Yapraklarda değişik renklerin oluşmasını sağlayan kimyasal bileşikler, yani pigmentler bulunur. Pigmentler renkleri oluşturan moleküllerdir. Bitkilerde farklı renk pigmentleri bulunur. Yaprakların yeşil renkli olmasını sağlayan pigment klorofildir. Fotosentez, klorofil taşıyan canlılarda (kloroplastlarda) ışık enerjisi kullanılarak organik bileşiklerin üretilmesini sağlar. Bitkiler bu yolla güneşin ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürür ve organik madde sentezi yapar. Yani klorofil tarafından emilen ışık, karbondioksit ve suyu, oksijen ve karbonhidratlara dönüştürmek için kullanılır. Fakat, sonbahar ve kış aylarında yeterli güneş ışığı bulamadıklarından yapılarındaki klorofil pigmenti azalmaya başlar. Klorofil pigmentinin azalmasıyla birlikte diğer renk pigmentleri açığa çıkmaya başlar. Bitkiler kendilerini kış koşullarına hazırlamaya başlar.

Haberin Devamı
Erdoğan-Özel zirvesindeki boş koltuk detayı gündem oldu Pert araca 600 bin lira istedi: 'Ölücüler lütfen aramasın' Enflasyon sonrası yeni tablo: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? 102 yıllık anıtsal apartman müze oluyor BEDAŞ paylaştı: İstanbul'da yarın elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler Erdoğan-Özel görüşmesinden fotoğraflar