Şarkıları daha karmaşık olan kuşların sorun çözme becerisi daha yüksek

Bilim insanları, farklı ekiplerin topladığı verileri kullanarak, ‘açık uçlu öğrenme’ yolunu kullanan kuş türlerinin bedenlerine kıyasla daha büyük beyinlere sahip olduğunu keşfetti.

DUVAR - İnsan zekâsının kökenlerini anlamaya çalışmanın yollarından biri, hayvanlar dünyasının farklı yerlerinde var olan benzerlerine göz atmaktır. Fakat bu konu gitgide göründüğünden daha karmaşık bir hâl alıyor. İnsanlar ‘zekâ’ terimiyle bir araya getirdiğimiz geniş bir davranışsal özellikler kümesine sahipken, başka pek çok canlı bu özelliklerin sadece kısıtlı bir alt kümesini bünyesinde barındırıyor. Zekânın kimi özellikleri, mürekkepbalığından zürafalara varıncaya dek evrim ağacına yaygın biçimde dağılan türlerde mevcut. Kuşlar gibi büyük oranda kabul görmüş entelektüel kapasiteler barındıran hayvanlarda dahi, evrimin zekâlarını doğrudan doğruya biçimlendirip biçimlendirmediğini ya da zekâlarının evrimin kullandığı farklı bir öğenin bir yan etkisi olarak ortaya çıkıp çıkmadığını anlamak güç olabiliyor. Bugün yayınlanan bir araştırma, manzarayı biraz daha karmaşık hâle getiriyor. Araştırma, karmaşık yeni şarkılar öğrenme becerisinin, çok çeşitli kuş türlerinde sorun çözme becerisiyle bağlantılı olduğunu ikna edici bir şekilde ortaya koyuyor. Öte yandan, araştırma aynı zamanda, ‘ilişkisel öğrenme’ gibi zekâ ile ilişkilendirilen diğer etmenlerle tamamen alakasız olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı
7 bin 893 km yol gelip Konya'da İhsan Damdam'ın önünde yere kapandılar Konut kredisi değişti: 1 milyon TL'nin faizi ne kadar? Kaş Adliyesi'ndeki tuvalet olayı HSK'ye taşındı: Görevden uzaklaştırın BEDAŞ paylaştı: İstanbul'da yarın elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler Gazeteler Kobanê davası kararlarını nasıl ve nereden gördü? Bankalar oranları güncelledi: 1 milyon TL'nin aylık getirisi...