Reyhanlı'da cinsel saldırıya tepki: Bugün susarsak daha çok artacak

Reyhanlı’da 78 yaşındaki kadına cinsel saldırıda bulunan ve gasp eden M.Y. tutuklandı. Saldırıya tepki olarak açıklama yapan Reyhanlı Çerkes Derneği, yetkilileri daha ciddi tedbirler almaya çağırdı.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 78 yaşındaki bir kadın, M.Y. isimli erkeğin cinsel saldırısına uğradı. Gözaltına alınan M.Y. mahkeme tarafından tutuklandı.

Reyhanlı'nın Kurtuluş Mahallesi’nde dün, tek başına yaşayan 78 yaşındaki kadının evine zorla giren M.Y., kadına cinsel saldırıda bulundu. Evdeki değerli eşyaları çalan M.Y. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Reyhanlı Belediyesi önünde, bugün saat 16.00’da açıklama yapan Reyhanlı Çerkes Derneği Adığe Khase saldırıyı kınadı.

'YAKALANMIŞ OLMASI ÖFKEMİZİ BİTİRMİYOR'

Dernek adına açıklama yapan Uğur Pihava, ülke genelinde kadına şiddetten ve cinsel saldırının arttığı belirtti.

Pihava, Reyhanlı halkı olarak bu saldırıya tepki gösterilmezse artarak devam edeceğine inandıklarını söyledi: “M.Y., sabıka kaydı dolu olduğu halde, bir gün bile hapishanede yatmadı, sokaklarda serbestçe dolaştı. Sokaklarda hiçbir korku olmaksızın rahatça dolaştığımız Reyhanlı’da artık kapılarımızı kilitlemeden, kendimizi güvende hissetmeden yaşamak içimize sinmiyor. Ve suçlunun yakalanmış olması öfkemizi bitirmiyor.”

'SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Sürecin takipçisi olacaklarını söyleyen Pihava, Reyhanlı’nın yetkililerini ve güvenlik güçlerini, hırsızlarla, uyuşturucu kullananlarla, tacizcilerle daha etkili mücadele etmeye çağırdı.

BARO BAŞKANI AÇIKALIN: İNFAZ YASASI DAHA CAYDIRICI OLMALI

Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın da açıklamaya katıldı. Failin tutuklandığını, fakat suçunu kabul etmediğini söyleyen Açıkalın, infaz yasasının daha caydırıcı olması gerektiğini dile getirdi.

Açıkalın, “Kadına yönelik şiddetin her gün tırmanması hepimizi yaralıyor. Ben hukuki boyutuna dikkat çekmek istiyorum.İnfaz yasasının caydırıcı olmamasının bir sonucu bu yaşananlar. 12 yıl ceza alan kişinin infazı yani yatarı 2-3 yıl oluyor. 3 yıl sonra cezaevinden çıktıktan sonra benzer suçları işlemeye devam ediyor. Bu kişinin de sabıkası kabarık. Araç kundaklama, gasp olayları var. Kısa bir süre cezaevinde kaldı diye biliyorum. İnfaz yasasında düzenleme yapılmalı” diye konuştu.

KAFFED: KAMU MAKAMLARINI SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Kafkas Dernekleri Federasyonu'ndan (KAFFED) yapılan yazlı açıklamada da “Hatay Reyhanlı’da yalnız yaşayan bir büyüğümüzün evinde uğradığı saldırı hepimizi üzüntü ve öfkeye sevketmiştir. Olayı öğrendiğimiz andan itibaren Reyhanlı Çerkes Derneği ile koordineli şekilde, tüm kanallardan saldırganın en ağır şekilde cezalandırılması için girişimlerde bulunuyoruz” denildi.

“Adli süreç boyunca saldırıya uğrayan değerli büyüğümüzün tüm gücümüzle yanında yer alacağız” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yargı ve kolluk mercileri başta olmak üzere ilgili kamu makamlarını bu soruşturmanın benzer olayların tekrarını da önleyecek ve ortaya çıkan mağduriyet ile orantılı şekilde bir cezalandırma ile sonuçlanması konusunda sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.”