Polonya ve Slovakya sınırlarında suç örgütleri çocuk mültecileri hedef alıyor

Yardım örgütleri Polonya ve Slovakya sınırlarında mültecileri hedef alan suç örgütleri olduğunu açıkladı. Sınırlarda yalnız seyahat eden çocuk mültecilerin güvende olmadığı yönünde uyarı yapıldı.

Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle ülkeyi terk eden mültecilerin sınırlarda insan kaçakçıları ve suç örgütlerinden kişilerle karşılaştığı, bazı mültecilerin gasp edildiği ve ebeveyni olmayan çocukların kaçırılma tehdidiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

The Guardian'ın haberine göre, Polonya'da insan hakları örgütü Homo Faber direktörü Carolina Wierzbińska, Ukrayna'dan bazı çocukların sınırı tek başına geçtiğini, bazılarını ise kimsenin karşılamadığı, söz konusu çocukların ciddi güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Wierzbińska, "Bu çocukların sınırlarda tek başına olması kaçırılmalarına neden olabilir. Bu ne yazık ki bir varsayım değil, kaybolanlar oldu. Sınırlarda insan kaçakçıları olduğuna ilişkin bilgiler alıyoruz. Bazı mültecilerin kişisel eşyaları da gasp edildi" dedi.

Örgüt direktörü, mültecilerin güvenliğini sağlamak için sınırda 24 saatlik bir yardım nöbeti oluşturduklarını  belirtti. 

'BAZI KİŞİLER MÜLTECİLERİ KANDIRMAYA ÇALIŞIYOR'

Polonya sınırı yakınlarındaki tren istasyonunda bekleyen bazı kişilerin mültecilere ulaşım sağlamayı teklif ettiğini ve çoğunun "iyi niyetli kişiler" olmadığını söyleyen Wierzbińska, "Mülteci kalabalıkları arasında bulunan bu kişilerden bazılarının özellikle savunmasız insanlardan yararlanmayı bekleyen ve onları kandırmaya çalışan suçlular olduğunu göz ardı edemeyiz" diye konuştu.

'YALNIZ SEYAHAT EDEN MÜLTECİLER HEDEFTE'

Slovakya'da Katolik Kilisesi'ne bağlı bir yardım örgütü olan Caritas Slovakia da sınırlarda insan kaçakçılarıyla karşılaşıldığı yönünde açıklama yaptı. Örgütün temsilcisi Monika Molnárová, Slovakya'nın insan ticaretiyle mücadele biriminin sınırlarda görev aldığını belirterek "İnsan tacirlerinin yalnız seyahat eden kadınları ve çocukları hedef aldığını" belirtti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Ukrayna'dan Polonya, Macaristan, Slovakya, Moldova ve Romanya'ya giden mülteciler arasında yaklaşık bir milyon çocuğun olduğunu açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)