Piyasalar tedirgin!

Merkez Bankası'nın faiz artırım oranı doğru mu? TCMB’nin bu kez de piyasa beklentilerinin 100 baz puan üzerinde bir artırım yaparak iradesinin altını çizmesi daha etkili olabilirdi.

İRADE BEYANI İÇİN 600 BAZ PUAN DAHA İYİ OLMAZ MIYDI?

TCMB Para Politikası Kurulu bir haftalık repo faizini, yani politika faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltti. Bu artırım, tam da piyasa beklentisiyle aynı oranda oldu. PPK açıklamasında, “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” ifadesi korundu. TÜFE’nin yüzde 60’a yaklaşması ve yılın geri kalanında yüksek seyretmesinin beklentisiyle, TCMB sıkılaştırmanın dozunu artırmış ve geçen ay 750 baz puanlık bir faiz artırımı gerçekleştirmişti. Özellikle son iki aydır, TCMB’nin, dezenflasyonist önlemleri sıkılaştırdığı ve artık ‘büyüme mi, enflasyonla mücadele mi?’ sorusuna cevabı netleşmiş görünüyor. Artık tek hedef fiyat istikrarı... Peki artırım oranı doğru mu? TCMB’nin bu kez de piyasa beklentilerinin 100 baz puan üzerinde bir artırım yaparak iradesinin altını çizmesi daha etkili olabilirdi.

Haberin Devamı
Konut kredisi faiz oranı değişti: 2 milyon TL'nin ödemesi ne kadar? Oranlar güncellendi: 2 milyon TL'nin aylık faizi ne kadar? e-Devlet hesaplarınızı kontrol edin: Birikmiş paranız olabilir Rakamlar netleşti: En düşük en emekli maaşı ne kadar olacak? 18 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları BEDAŞ paylaştı: İstanbul'da yarın elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler