Mahsa Jîna Emini’nin ölümü: 1 yılda ne oldu?

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Jîna Emini’nin ‘ahlak polisi’nin gözaltında katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Peki, protestoların patlak verdiği 16 Eylül 2022’den bu yana neler yaşandı?

DUVAR - Jin, Jiyan, Azadî… Zan, Zendegi, Azadi… Kadın, Yaşam, Özgürlük… Bugün 16 Eylül 2023. 22 yaşındaki Mahsa Jîna Emini’nin İran’da başını İslami kurallara ‘uygun bir şekilde örtmediği’ gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınmasının ve üç gün sonra gözaltında katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Jîna Emini’nin ölümü, önce Kürdistan eyaletindeki memleketi Sakkız ve hayatını kaybettiği Tahran’da, ardından neredeyse bütün ülkede aylar süren protestolara neden oldu. Bu yazının hemen başındaki üç kelime ise bu protestoların simgeleştiği bir slogan haline geldi. İran İnsan Hakları (IHR) örgütünün verilerine göre, güvenlik güçlerinin protestoları şiddet yoluyla bastırmaya çalıştığı ülkede en az 537 protestocu hayatını kaybetti, yedi kişi protestolarla bağlantılı suçlardan idam edildi. 

Peki, Mahsa Jîna Amini’nin ölümünden bu yana neler yaşandı?

Haberin Devamı
Konut kredisi faiz oranı değişti: 2 milyon TL'nin ödemesi ne kadar? Oranlar güncellendi: 2 milyon TL'nin aylık faizi ne kadar? e-Devlet hesaplarınızı kontrol edin: Birikmiş paranız olabilir Rakamlar netleşti: En düşük en emekli maaşı ne kadar olacak? İslam Memiş'ten yatırımcılara 5 uyarı Türkiye’de geçtiğimiz hafta en çok izlenen diziler