Konut kredisinde kriz!

Emlakçılar kan ağlıyor. Özellikle İstanbul’un merkez ilçelerinde konut satışları durma noktasına geldi. Bunun sebebi, TCMB’nin politika faizini yükseltmesi ve konut kredileri faizlerine yansıması.

HANGİ FAİZ ORANI TL MEVDUATIN CAZİP HALE GELMESİNİ SAĞLAR?

‘Liralaşma’ stratejisinin hayata geçmesi için TL mevduat faizlerinin yükselmesi gerektiğini artık Hazine ve Maliye eski Bakanı Nurettin Nebati de anlayabilecek. Dövize endeksli bir ekonomiden ve bankacılık sisteminden çıkışın başka yolu yok. TCMB de bu doğrultuda aldığı önlemlerle bir yandan Kur Korumalı Mevduat’tan çıkışı teşvik eden makro ve mikro ihtiyati tedbirler alıyor, öte yandan TL mevduatı cazip bir yatırım aracı haline getirmeye çalışıyor. Bu önlemler sonucunda, son haftalarda mevduat faizlerinde görülen hareketlenme geçen hafta da devam etti. 10 Kasım haftasında üç aya kadar vadeli mevduatlarda ortalama faiz yüzde 45.9’a yükseldi. Faizler artarken toplam mevduatların da arttığını veriler teyit ediyor. Bankacılık sektöründeki toplam mevduat (bankalar arası dahil), 10 Kasım ile biten haftada 102 milyar 309 milyon 105 bin lira artarak 14 trilyon 361 milyar 458 milyon 837 bin liraya yükseldi. Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 1.4 artışla 8 trilyon 131 milyar 388 milyon 890 bin lira, yabancı para cinsinden mevduat ise yüzde 0.3 yükselerek 5 trilyon 627 milyar 272 milyon 183 bin lira oldu. Mevduat faizlerinin yüzde 50 gibi psikolojik bir eşiğe gelmesi, mevduata yönelimi hızlandıracaktır.

Haberin Devamı
Konut kredisi faiz oranı değişti: 2 milyon TL'nin ödemesi ne kadar? Oranlar güncellendi: 2 milyon TL'nin aylık faizi ne kadar? e-Devlet hesaplarınızı kontrol edin: Birikmiş paranız olabilir Rakamlar netleşti: En düşük en emekli maaşı ne kadar olacak? İslam Memiş'ten yatırımcılara 5 uyarı Türkiye’de geçtiğimiz hafta en çok izlenen diziler