KKE gündeme getirdi: Tempi tren kazasında 'NATO' şüphesi
Yunanistan'da muhalefetin Miçotakis hükümetinin aleyhine yapılacak 'güvensizlik oylaması' için hazırlıkları sürerken, KKE de Tempi tren kazasına ilişkin yeni bir iddiayı gündeme getirdi.
LEFKOŞA - Yunanistan'da Tempi tren kazasının artçı sarsıntıları devam ediyor. Cuma günü düzenlenen eylemler ve grev dalgasının ardından Yunanistan Komünist Partisi (KKE), konuya ilişkin yeni bir iddiayı gündeme taşıdı. KKE, meclis kürsüsünden Tempi'deki tren kazası sonrası meydana gelen büyük patlamaya karışan yük treninin NATO'nun insansız hava araçları (drone) için yakıt taşıdığını öne sürdü.
Öte yandan ana muhalefet partisi PASOK bugün, Kiriakos Miçotakis hükümeti hakkında güvensizlik oylaması gerçekleştirilmesi talebiyle meclis başkanlığına başvuruyor.
'HÜKÜMETİN AÇIKLAMALARI UTANÇ VERİCİ'
KKE'nin Parlamento Sözcüsü Thanasis Pafilis, dün mecliste yaptığı konuşmada, "Hükümetin trenlerin ne taşıdığını bilmediğini söylemesi utanç verici" diyerek iktidarı sert bir dille eleştirdi. Pafilis, "Eğer böyle değilse, suç mahallinde ertesi sabah Hava Kuvvetleri'nden üç üst düzey yetkilinin ne işi vardı?" sorusunu yöneltti. Pafilis, KKE'nin daha önce de Lavrio'da 350 ton TNT, Aleksandroupolis, Pire ve Tırnava'da benzer askerî malzeme taşımalarını tespit edip durdurmak için müdahale ettiğini hatırlattı. KKE sözcüsü ayrıca, benzer bir trenin 5.000 mermi taşıyarak Sindo'dan geçeceğini de belirtti.
TREN SİSTEMİNDEKİ SİSTEMATİK SORUNLAR
KKE sözcüsü, kazanın PASOK, Yeni Demokrasi Partisi ve SYRIZA hükümetlerinin yıllardır uyguladığı politikaların sonucu olduğunu vurguladı. Pafilis, Tempi'deki kazanın yetersiz finansman, personel sayısının dramatik şekilde azaltılması (bütün şebekeyi 50 kişinin bakım yapması), iş yoğunluğunun artırılması (makinistler için 9 saat mesai ve 9 gün art arda çalışma - SYRIZA hükümeti tarafından düzenlendi), yetersiz eğitim ve OSE'nin (Yunan Demiryolları Organizasyonu) dört parçaya bölünmesi, bunlardan kârlı olanlar özel sektöre devredilirken, zarar edenlerin devlete yani halkın sırtına yük olarak bırakılması ile ilişkili olduğunu dile getirdi.
Pafilis, Avrupa Birliği'nin (AB) merkezi demiryolu hatlarının sadece yüzde 13'ünde güvenlik sistemlerinin çalıştığını, şirketlerin maliyeti yüksek olduğu için bu sistemleri genişletmeyi reddettiğini ve bu yüzden Avrupa'da 650 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. KKE'li vekil, "Sorun Yunanistan'ın kronik hastalığı değil, hükümetin ve diğer partilerin iddia ettiği gibi. Sorun kapitalizm ve kâr yasasıdır. Bu yasa 'kâr etmek için öleceksiniz' diyor ve siz bu sistemin en üstün yasasını gizliyorsunuz" ifadelerini kullandı.
GÜVENSİZLİK OYLAMASI HAZIRLIKLARI
KKE'nin bu önemli iddiayı gündeme taşıdığı saatlerde, Yunanistan Parlamentosu'nda Miçotakis hükümeti için güvensizlik oylaması hazırlıkları başladı. Çarşamba sabahı, yerel saatle 11:00'de başlayan meclis oturumunda, KKE ve SYRIZA'nın "Tempi suçunu" görüşmek üzere talep ettiği gündem dışı toplantı gerçekleştirildi.
Bu süreçte Başbakan Miçotakis de kürsüye çıkarak, Yunanistan demiryollarının mevcut durumu ve hükümetin aldığı önlemler hakkında bilgi vermesi bekleniyor. Miçotakis, demiryollarındaki kronik sorunlara değinerek, hükümetin siyasi sorumluluğu kabul ettiğini bir kez daha vurgulayacak.
Ana muhalefet partisi PASOK'un lideri Nikos Andrulakis'in önceden duyurduğu üzere, muhalefet partileri (PASOK, SYRIZA, Özgürlük Seyri ve Yeni Sol) arasındaki istişareler sonucunda hükümete karşı güvensizlik önergesi verilmesi kararlaştırıldı. Anayasa'nın 84'üncü maddesine göre, güvensizlik önergesi üzerindeki görüşmeler, önergenin sunulmasından iki gün sonra başlayacak ve görüşmelerin başlamasından itibaren üç günden fazla sürmeyecek.
TEMPİ'DE NE OLMUŞTU?
28 Şubat 2023 tarihinde yerel saati ile gece 23:20 sularında, Atina'dan Selanik'e giden bir yolcu treni ile karşı yönden gelen bir yük treni, Tempi vadisinde aynı hat üzerinde kafa kafaya çarpıştı. Raydan çıkma ve sonrasında meydana gelen patlama sonucu en az 57 kişi hayatını kaybetti, 85 kişi de yaralandı. Kaza sonrası Larissa istasyon şefi, görevli çilingir ve yolcu treni şirketi Hellenic Train'in temsilcisi ifade vermek üzere polis merkezine götürüldü.
Kazanın temel sebebi, iki trenin tek hat üzerinde karşıt yönlerde hareket etmesi ve otomatik sinyalizasyon sistemlerinin çalışmaması olarak belirlendi. Bu, Yunanistan tarihinin en büyük demiryolu kazalarından biri olarak kayıtlara geçti. Kaza sonrası ülkede büyük protestolar yaşandı, demiryolu güvenliği ve altyapı eksiklikleri konusunda ciddi tartışmalar başladı. İki yıl geçmesine rağmen, kazaya ilişkin soruşturma ve tartışmalar hâlâ devam ederken kamuoyu sorumluların cezalandırılmasını talep ediyor.