Karabük'te 1900 yıllık mezar
Karabük Hadrianaupolis Antik Kenti'nde 1900 yıllık mezar bulundu. Kazılar devam ediyor.
DUVAR - "Karadeniz'in Zeugma'sı" olarak adlandırılan Karabük'teki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda 2. yüzyıla ait mezar bulundu. Mezar Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans devirlerinde yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen Eskipazar ilçesinde ortaya çıkarıldı.
Ayrıca kaya mezarı içinde antik döneme ait para, kemik toka ve bir unguentarium (gözyaşı şişesi) da bulunan parçalar arasına girdi. Kazı başkanı Dr. Ersin Çelikbaş, bu yıl "Kilise C" ve "Nekropol" alanlarında yapılan kazı çalışmalarının bu ay sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Önemli bulgulara rastlandığını ifade eden Çelikbaş, şu bilgileri verdi:
"Bu bulguların bölge ve Hadrianaupolis tarihi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Kilise C alanında kiliseye bitişik farklı yapılar belirlendi. Hadrianaupolis'te şimdiye kadar yapılan kazılarda mavimsi ve yeşilimsi renkte camlar bulunmuştu. Bu kadar aynı renkte camın olması bizi daha önce burada bir yerel üretim merkezi olduğu düşüncesine itmişti. Kilise C'ye bitişik atölye olduğunu düşündüğümüz bir yapıyla karşılaştık. Bu yapıda ocak kalıntıları, isler ve tabanda kömür kalıntıları bulundu. Binlerce aynı renkte cama rastladık. Kilise C'de henüz ne olduğunu belirleyemediğimiz bir başka Roma yapısını daha tespit ettik.
Burada şimdiye kadar çeşitli şekillerde 33 mezar bulundu. Bu mezarlık alanının geç dönem olduğunu tahmin ediyorduk. Fakat bu yıl bir kaya mezarı bize çok önemli buluntular verdi. Mezar içinden 3 sikke, kemik toka ve bir unguentarium dediğimiz kap ortaya çıktı. Bu bulgular mezarın milattan sonra 2. yüzyıla ait olduğunu gösterdi. Biz nekropolün milattan sonra 4-5. yüzyıl olduğunu tahmin ediyorduk. Bu buluntular nekropolün yaklaşık 300 yıl daha öncesinde kullanıldığını net bir şekilde ispatlamış oldu. Bu bizim için çok önemli bir arkeolojik veri. Bölgenin, Paflagonya'nın, Batı Karadeniz'in tarihini ve arkeolojik verilerini ortaya çıkararak bilgi birikimi sağlıyoruz. Karanlık olan dönemleri aydınlatmaya çalışıyoruz."
HADRİANAUPOLİS'TE KAZILAR 16 YILDIR SÜRÜYOR
Hadrianaupolis'te bilimsel kazıların 2003'te başladığını dile getiren Çelikbaş, "Bu süreçte eserlerden en önemlisini bu yıl ortaya çıkardık. Bir mezarın içinden Roma sikkelerinin ortaya çıkması, Hadrianaupolis'in önemli bir Roma kenti olduğunu net bir şekilde bize sunmuş oldu. Bu bölge tarihi karanlık olan yerlerinin aydınlatılması açısından çok önemli." ifadelerini kullandı.
HADRİANAUPOLİS ANTİK KENTİ HAKKINDA
Eskipazar ilçesinin yaklaşık 3 kilometre doğusunda bulunan ve Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianaupolis'teki arkeolojik yüzey araştırmalarında, 14 dağınık kamu ve diğer tür yapılar tespit edildi.
Bunlar arasında iki hamam, iki kilise yapısı, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları bulunuyor.
Kiliselerin tabanı mozaiklerle süslenirken İncil'de adı geçen nehirler Geon, Phison, Tigris ve Euphrates belgelenmişti. At, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karışık bir hayvana verilen isim) gibi birçok hayvan tasvir edilen mozaiklerle ünlenen ve Zeugma'ya benzetilen antik kentte, 2003'te başlatılan kazı çalışmaları dönemler halinde sürdürülüyor. (KARABÜK/AA)