İsrail 'güvenli' dediği yerlere saldırıyor

İsrail, 'güvenli' olacağını söyleyerek sivilleri zorla göç ettirdiği Gazze'nin güneyine saldırıyor. BBC’nin doğrulama servisi BBC Verify, bu saldırıları inceledi.

DUVAR - İsrail ordusunun sivillere Gazze’nin kuzeyini tahliye etmeleri yönündeki ilk talebinden beri, yüz binlerce Filistinli Gazze Şeridi’nin güneyine taşındı. Ancak İsrail’in Gazze’nin güneyini de bombalamaya devam etmesiyle, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer insani yardım kuruluşları siviller için hiçbir yerin güvenli olmadığı uyarıları yaptı.

BBC’nin doğrulama servisi BBC Verify, Gazze’nin güneyindeki sivillere yönelik riskleri daha iyi anlamak için bölgedeki dört saldırıyı inceledi. Ayrıca BBC, Gazzeli sivillere yönelik bazı uyarı ve tahliye talimatlarını da inceledi. Bunların bazılarında sivillere güneydeki belirli bölgelere gitmeleri için tavsiye ediliyordu. Bu uyarıların bazılarına, gidilmesi tavsiye edilen yeri belli belirsiz gösteren okların bulunduğu haritalar eşlik ediyordu.

Saldırılardan üçü, uyarıların yayınlanmasından sonraki günlerde bu bölgelerin içinde veya yakınlarında gerçekleşti. İsrail ordusu, Gazze sakinleriyle broşürler, sosyal medyadaki Arapça paylaşımlar, sivil ve uluslararası kuruluşlar aracılığıyla yapılan uyarılar da dahil olmak üzere, çeşitli yollarla iletişim kurduğunu söyledi. Bu haberde, İsrail ordusunun sosyal medya üzerinden yayımladığı talimatlar incelendi. 

Haberin Devamı
Konut kredisi faiz oranı değişti: 2 milyon TL'nin ödemesi ne kadar? Oranlar güncellendi: 2 milyon TL'nin aylık faizi ne kadar? e-Devlet hesaplarınızı kontrol edin: Birikmiş paranız olabilir Rakamlar netleşti: En düşük en emekli maaşı ne kadar olacak? İslam Memiş'ten yatırımcılara 5 uyarı Türkiye’de geçtiğimiz hafta en çok izlenen diziler