Fotoğraflarla 6-7 Eylül

5-6 Eylül 1955 gecesi Selanik Başkonsolosluğu bahçesine atılan iki bombadan biri patladı. “Atamızın Evi Bomba ile Hasara Uğradı” haberi üzerine İstanbul'da 6-7 Eylül pogromu yaşandı.

DUVAR - 5 - 6 Eylül 1955 gecesi 00.07’de Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu bahçesine atılan iki bombadan biri patladı ve camlar kırıldı. Bomba haberi 6 Eylül’de saat 13’te radyodan verildi. İkinci baskı yapan İstanbul Ekspres gazetesi manşeti şöyleydi: “Atamızın Evi Bomba ile Hasara Uğradı.” 5 Eylül’de Başbakan Menderes’le görüşen Hikmet Bil’in başkanı olduğu "Kıbrıs Türktür" Cemiyeti Kıbrıs’la ilgili 6 Eylül’de miting yaptı. Londra’da Türkiye, Yunanistan ve İngiltere Dışişleri Bakanları Kıbrıs’ı görüşmekteydi. Bomba haberiyle göstericiler İstanbul’da Galata’dan Tünel’e, Tarlabaşı’na, Taksim’e, Şişli’ye Kadıköy’e, Bakırköy’e, Yeşilköy’e ve Boğazın Rumeli yakasına kadar sokakları doldurdu. Benzer gösteriler Ankara ve İzmir’de de yapıldı. Rumların, Ermenilerin ve Yahudilerin evlerine, işyerlerine, ibadet yerlerine saldırıldı, yağmalandı.

Menderes hükümeti yapılan tespite göre belli bir miktar tazminat ödedi. 12 Eylül 1955’te ve 13 Ocak 1956’da TBMM’de yapılan müzakerede, güvenlik güçlerinin göstericilere niye müdahale etmediği soruldu. Başbakan Adnan Menderes de göstericilerin millî galeyanla hareket eden insanlar olduğunu ve düşman olmadığını söyledi. Fotoğraflara yansıyan, sokakta yürüyen veya bir mekânı talan eden göstericilerin neşeli olmasıydı. Fotoğraflar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi’nden (BCA) alındı. 

Haberin Devamı
Memiş'ten altın gümüş ve konut üçgeninde 'satış' uyarısı: Hemen alın 7 bin 893 km yol gelip Konya'da İhsan Damdam'ın önünde yere kapandılar Kaş Adliyesi'ndeki tuvalet olayı HSK'ye taşındı: Görevden uzaklaştırın Konut kredisi değişti: 1 milyon TL'nin faizi ne kadar? İSKİ paylaştı: İstanbul barajlarının doluluk oranında son durum BEDAŞ paylaştı: İstanbul'da yarın elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler