'En tuhaf kertenkele': 47 bin yıl önce soyu tükendi

Tipik bahçe kertenkelelerinden 1000 kat daha ağır bir tür olan 'Frangen' fosilleri, 2 milyon ilâ 47 bin yıl öncesine işaret ediyor.

DUVAR - Tarih öncesi Avustralya’da gezinen dev keseli hayvanların ve kuşların büyük kısmı günümüzden 40 bin yıl önce gözden kayboldu. Bu tükeniş olaylarının süresi ve itici güçleri tartışılmaya devam ederken, bulunan fosiller, kıtada kısa yüzlü kangurular, diprotodonlar ve dev goannalar gibi insanları gölgede bırakacak bir grup canlının yok olduğunu açık biçimde ortaya koyuyor.

‘Proceedings of the Royal Society B’ adlı bilimsel dergide bugün yayınlanan araştırma, bu ‘Pleistosen sonu’* soy tükenişlerinin kertenkele benzeri daha küçük canlıları da olumsuz yönde etkilediğini gösteriyor. Bu hayvanlar, biyolojik çeşitliliğin ve biyokütlenin büyük kısmını oluşturuyorlar.

Haberin Devamı
Konut kredisi faiz oranı değişti: 2 milyon TL'nin ödemesi ne kadar? Oranlar güncellendi: 2 milyon TL'nin aylık faizi ne kadar? e-Devlet hesaplarınızı kontrol edin: Birikmiş paranız olabilir Rakamlar netleşti: En düşük en emekli maaşı ne kadar olacak? 18 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları Türkiye’de geçtiğimiz hafta en çok izlenen diziler