En eski süper kütleli kara delik tespit edildi

James Webb Uzay Teleskobu, Güneş’in 9 milyon katı kadar bir kütleye sahip aktif bir süper kütleli kara deliği açığa çıkardı.

DUVAR - James Webb Uzay Teleskobu (JWST) sayesinde yapılan gözlemler, Güneş’in 9 milyon katı kadar bir kütleye sahip aktif bir süper kütleli kara deliği açığa çıkardı. Kara delik, çevresindeki maddeleri parçalarken aktif biçimde büyüyor. Bu, Büyük Patlama’dan yaklaşık 570 milyon yıl sonra ortaya çıkan ve şu ana dek saptanan en erken büyüyen süper kütleli kara delik olsa da bilim insanları bu kara deliğin uzun süre boyunca rekor sahibi olarak kalmayacağı umudunda.

Kara delik, eskiden ‘EGSY8p7’ adıyla bilinen ve daha sonra ‘CEERS 1019’ biçiminde yeniden adlandırılan, şu ana kadar gözlemlenen en eski galaksilerden birinin merkezinde bulundu. Yapılan keşif, kozmik şafaktaki kara deliklerin bu kadar kısa süre içinde nasıl olup da böylesine büyük boyutlara ulaştığına dair erken evrenin en büyük muammalarından birinin çözülmesine yardım edebilir.

Haberin Devamı
Konut kredisi değişti: 1 milyon TL'nin faizi ne kadar? Tahminler değişti: En düşük emekli maaşı ve memur maaşında yeni rakam İslam Memiş altında rekor için yeni tarih verdi: Hazırlıklı olun Bankalar oranları güncelledi: 1 milyon TL'nin aylık getirisi... Yurt dışına çıkacaklar dikkat: Vizede yeni dönem Gazeteler Kobanê davası kararlarını nasıl ve nereden gördü?