Duvar Yazıları, pankartlar ve toplum: Fransa’nın politik ve toplumsal ahvâline bir bakış

Fransa'da duvar yazıları ve pankartlar, toplumsal hafızayı diri tutmak için ellerinden geleni ardına koymuyor gibiler. Birçok sosyal sorunu bu duvar yazılarında ve pankartlarda görmek mümkün.

Mustafa Gültekin

Bordeaux Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmalarını yürüten bir sosyolog olarak, Ekim 2020 ile Haziran 2021 arasında, en çok dikkatimi çeken şeylerden biri Bordeaux şehrinin merkezindeki “duvar yazıları” olmuştu. Hiç vakit kaybetmeden sokağa çıkma yasağının olmadığı zamanlarda yaya olarak ya da bisikletli olarak turladığım Bordeaux şehrinin merkezinde birçok duvar yazısının ve eylemlerde kullanılan bazı pankartların fotoğraflarını çekmeye koyuldum. Yurda dönüş yaptıktan bir süre sonra da Fransa’nın hem tarihsel hem de güncel politik ve toplumsal meselelerinin bir araya geldiği bu fotoğrafları paylaşmak istedim.

Haberin Devamı
IMDb'ye göre en popüler 20 dizi Benzine ve motorine büyük indirim geliyor: 5 Mayıs akaryakıt fiyatları Otomobilde çarşı karıştı: Hangi markalar kayıpta, hangileri çıkışta? Nusret Gökçe, FIFA’nın Türk çalışanını nasıl işinden etti? Mevduat faizlerinde gerileme: 1 milyon liranın getirisi ne kadar? En düşük emekli maaşı için iki senaryo: Konuşulan zam oranı belli oldu