Dicle Üniversitesi'nde Resul Alan eylemi: Sistemin işlediği cinayet

Resul Alan için Dicle Üniversitesi'nde yapılan eylemde, "Son dönemde artan intihar vakalarının da aslında intihar değil sistemin işlediği bir cinayet niteliği taşıdığını çok iyi biliyor" denildi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi öğrencileri, Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencisi Resul Alan'ın intiharı üzerine öğrencilerin yaşadığı sorunlara karşı eylem yaptı. Üniversitenin öğrenci kafeteryası önünde yapılan eyleme çok sayıda öğrenci katıldı.

Sivil polislerin de takip ettiği eylemde öğrenciler, "Ölümü dayatan sisteme karşı gençlik özgür yaşamı savunacak" pankartı açtı. "İntiharlar politiktir 'Elim' bir hadise değil", "Anadolu'dan Dicle'ye mücadele sürüyor", "Bu sermaye düzeni gençlerle değişecek" ve "Li xwe baş bingêrin bi xatirê we" yazılı dövizler taşıyan öğrenciler adına açıklamayı Dicle Özgür Öğrenci Dayanışması üyesi Berdan Gündüz okudu.

'İNTİHAR DEĞİL SİSTEMİN İŞLEDİĞİ BİR CİNAYET'

"Resul Alan'ın da mektubunda belirttiği gibi mevcut sistemin gençlere yaşam vadetmediğini ve son dönemde artan intihar vakalarının da aslında intihar değil sistemin işlediği bir cinayet niteliği taşıdığını çok iyi biliyoruz" denilen açıklamada, intihara sürüklenen insanların çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu belirtildi. Gençleri kimliksizleştiren, yozlaştıran, yoksullaştırıp kendine muhtaç bırakan sistemin, gençliğe ölümden başka bir şey vadetmediği ifade edilen açıklamada, "Bu intihar gibi görünen nitelikli cinayetlerde sistemin gençliğe kendi kimliğiyle özgür ve eşit bir yaşam hakkı tanımaması intihara gerekçe olmuştur. Bu baskı ve inkar politikaları son yıllarda artarak devam etmektedir ve üniversitelerde en belirgin halini almaktadır... Üniversiteler bilim üreten demokratik merkezler olmaktan uzaklaşıp iktidarların gençlik üzerinde bir tahakküm alanına dönüşmüştür" denildi.

'ÖLÜMLERİN BAŞ MÜSEBBİ AK PARTİ VE MHP İKTİDARI'

Açıklamada, bilim ve demokrasi merkezi olması gereken ve gençliğe umut olması gereken üniversitelerin, günümüzde iktidarın tahakkümünü en net uyguladığı, bezdirme politikalarını dayattığı, gençleri yaşamdan kopardığı alanlar haline getirildiği belirtildi. Yaşanan ölümlerin baş müsebbibi olarak AK Parti ve MHP iktidarının gösterildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Faşist politikalarıyla üniversiteleri karakollara çeviren ve yozlaşma merkezleri hâline getiren iktidar, gençliğe ölümü dayatmaktadır. Üniversitelerde anadilde, bilimsel ve parasız eğitim verilmesi gerekirken, üniversiteler bir asimilasyon ve tek tipleştirme merkezi hâline gelmiştir. Resul mektubunda Kürtçe olarak 'Li xwe baş binerin. Bi xatirâ we.' (Kendinize iyi bakın, sağlıcakla) yazmış, hayatının sonunda da olsa Kürt gençlerinin her şeye rağmen kendi özüne olan bağlılığını göstermiştir. Resul'a biz de kendi dilimizde 'Em te ji bîr nakin.' (Seni uyutmayacağız) diyoruz ve katillerinden hesap soracağımızın sözünü veriyoruz."

Açıklamanın ardından yürüyüşe geçen öğrenciler, "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganıyla eylemi sona erdirdi.