Altının rekor kırması çok muhtemel: Beklenti raporundaki tavan rakam ne?

Hemen herkes 2024 yılının değerli madenlerin yılı olacağı konusunda hemfikir. ‘Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri’ raporu da bu beklentiyi onaylar nitelikte...

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin ardından, yeni ekonomi yönetiminin uygulamaya başladığı sıkı para politikasıyla birlikte, TL mevduat faizlerinde ciddi artış yaşanıyor. TCMB’nin politika faizlerinde yaptığı antışların etkisi, mevduat faizlerinin artmasını getirdi, ancak oluşan TL likidite bolluğu nedeniyle, bankalar mevduat faizlerini indirmeye başladı. Türk Lirası likiditesinin artmasının belli başlı sebepleri arasında, kredi talebindeki düşüş en önemli faktörlerden biri. Bir diğer etmen ise TL mevduatın hala en iyi getiri sağlayan araçlarından biri olması. TL mevduat oranları gerilemiş haliyle bile yatırımcısına yüzde 40’tan fazla bir  getiri sağlıyor, hem de garantili... Bu da bankalardaki TL mevduat miktarının yüksek kalmaya devam etmesi anlamına geliyor. Bir diğer gelişme de uygulanan kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış stratejisi. Son verilere bakıldığında, haftalık 47.5 milyar TL’lik bir KKM’den çıkış dikkat çekiyor. KKM’den çıkan paranın önemli bir kısmının TL mevduata geçmiş olması muhtemel. Borsada yaşanan düşüş ve çıkan paranın  da ağırlıklı olarak yine TL mevduata gittiği gözleniyor. Son olarak döviz kurunda yaşanan sınırlı artış da döviz yatırımcısının TL mevduata yönelmesini getiriyor.

(GRAFİK: TL MEVDUAT FAİZLERİ DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE)

Haberin Devamı
7 bin 893 km yol gelip Konya'da İhsan Damdam'ın önünde yere kapandılar Konut kredisi değişti: 1 milyon TL'nin faizi ne kadar? Kaş Adliyesi'ndeki tuvalet olayı HSK'ye taşındı: Görevden uzaklaştırın BEDAŞ paylaştı: İstanbul'da yarın elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler İkinci el otomobilde en hızlı ve yavaş satılan markalar Gazeteler Kobanê davası kararlarını nasıl ve nereden gördü?