Amerikan basını: Joe Biden Ermeni Soykırımı'nı tanıyacak

Amerikan basını, ABD Başkanı Biden'ın 24 Nisan'da Ermeni Soykırımı'nı tanıyacağını yazdı. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki ise "Bu konuda cumartesi daha fazla şey söyleyeceğimizi sanıyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan basını, ABD Başkanı Joe Biden'ın 24 Nisan'da yapacağı açıklamayla Ermeni Soykırımı'nı resmen tanıyacağını yazdı. İlk olarak New York Times ve Wall Street Journal'ın yayımladığı habere göre Biden'ın, Ermeni Soykırımı'nın 106'ıncı yıldönümü olan cumartesi günü yapacağı açıklamada 'soykırım' ifadesini kullanması bekleniyor. Haber, Amerikan yönetiminden yetkililere dayandırıldı.

New York Times'a konuşan bir yetkili, Biden'ın bu yönde karar aldığını söylerken, ABD'nin yabancı elçiliklerindeki kaynaklar da cumartesi günü böyle bir açıklamanın beklendiğini söyledi.

JEN PSAKI: CUMARTESİ GÜNÜ SÖYLEYECEK DAHA FAZLA ŞEYİMİZ OLACAK

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki ise dün düzenlediği günlük basın toplantısında ilgili soruya doğrudan yanıt vermekten kaçınarak 'yönetimin cumartesi günü bu konuda söyleyecek daha fazla şeyi olacağını' söyledi.

Psaki'ye, ABD'de yaklaşık 100 Kongre üyesinin Biden'a Soykırım'ı tanıma çağrısı yaptığı mektup hatırlatılıp "Başkan [Soykırım'ı] tanıma vaadini yerine getirecek mi ve bu cumartesi günü mü gerçekleşecek?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Elbette. Cumartesi Anma Günü'nde söyleyecek daha fazla şey olacağını sanıyorum. Fakat şu an söyleyecek daha fazla şeyim yok." 

AP: TÜRKİYE HENÜZ BİLGİLENDİRİLMEDİ

AP ajansı da Biden'ın cumartesi günü 'soykırım' ifadesini kullanmasının beklediğini, Washington'ın Ankara'yı henüz bu konuda bilgilendirmediğini duyurdu.

ADAYLIĞI SIRASINDA SÖZ VERMİŞTİ

Amerikan başkanları son yıllardaki geleneksel 24 Nisan açıklamalarında 1915'i tanımlamak için 'Büyük Felaket' anlamına gelen 'Meds Yeghern' ifadelerini kullanıyordu. Bununla birlikte Ermeni Soykırımı'nın tanınması, Joe Biden'ın seçim vaatlerinden biriydi. Biden aynı zamanda, Delaware Senatörü olduğu dönemden bu tana Soykırım'ın tanınması çağrıları yapmış bir isim.

'ERDOĞAN'LA İLİŞKİLERİ DAHA DA KARMAŞIK HALE GELECEK'

Biden'ın kararına dair haberin sızdırıldığı New York Times, Wall Street Journal ve AP ajansları, ABD'nin Ermeni Soykırımı'nı tanımasının Biden yönetiminin 'Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la zaten gergin olan ilişkilerini daha da karmaşık hale getireceği' yorumunu yaptı. 

KONGRE ÜYELERİ MEKTUP YAZDI 

Son olarak ABD Kongresi’nde her iki partiden 100’ün üzerinde üye Biden’a bir mektup göndererek, 24 Nisan’daki açıklamasında 1915'i 'Ermeni soykırımı' olarak resmen tanıma çağrısı yaptı. Mektupta, "Sizi 24 Nisan açıklamasında Ermeni Soykırımı’nı açıkça ve doğrudan tanımaya çağırıyoruz” denildi. Mektupta "ABD hükümetinin tarihsel bir gerçeklik olan Ermeni Soykırımı'na dair utanç verici sessizliği fazlasıyla uzun sürdü ve son bulmalı. Sizi vaatlerinizi yetine getirmeye ve gerçekleri söylemeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ÇAVUŞOĞLU 'TERCİH KENDİLERİNİNDİR' DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önceki gün Habertürk'te katıldığı bir programda yaklaşan yıldönümüne ilişkin bir soruya "24 Nisan'la ilgili olarak ABD'nin kendisinin de uluslararası hukuka saygı duyması gerekiyor. Soykırımın tanımı BM kararlarında var. Açıkça tarif edilmiş. AİHM'in de bu konuda kararları var. Ülkelerin anayasa mahkemelerinin de kararları var" yanıtını vermişti.

Çavuşoğlu, "ABD uluslararası hukuka saygı duyuyorsa bizim her gün bununla yatıp kalkmamamız lazım. Bizim bazı korkulardan, komplekslerden kurtulmamız lazım. Her gece ölelim mi, tir tir titreyelim mi yani! Burada Amerika'ya "Ne dersen de kardeşim" anlamında söylemiyorum. Ama tarihimizi bilen bir devlet olarak kendimizden emin olmamız lazım. Amerika ilişkileri daha da kötüleştirmek istiyorsa tercih kendilerinindir" demişti.  (DIŞ HABERLER)