Amazon ormanlarında kaybolan gazeteci için meslektaşlarından çağrı

Amazon yağmur ormanlarında kaybolan İngiliz gazeteci Dom Phillips ve Brezilyalı yerli uzman Bruno Pereira'nın bulunması için basın örgütlerinden Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'ya çağrı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyaca ünlü basın kuruluşlarında çalışan onlarca gazeteci, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya mektup yazarak, Amazon yağmur ormanlarında kaybolan İngiliz gazeteci Dom Phillips ve Brezilyalı yerli halklar uzmanı Bruno Pereira'yı bulmak için arama ve kurtarma çalışmalarının hızlandırılması çağrısında bulundu.

The Guardian'ın haberine göre, 20'den fazla basın kuruluşunda çalışan gazeteciler, Bolsonaro'ya yazdıkları açık mektupta, “Dom ve Bruno'yu bulmak için gereken eforu bir an önce hızlandırmanızı ve aileleri ile arkadaşlarına olabilecek tüm yardımı sağlamanızı istiyoruz” dedi.

Brezilya savunma ve dışişleri bakanlarına da hitaben yazılan mektupta, “Dom ve Bruno, Amazon ormanlarında üç günden fazla bir süredir kayıplar. Aileleri, arkadaşları ve iş arkadaşları sürekli olarak yerel ve hükümet yetkililerinden yardım talebinde bulunuyorlar” denildi.

'ARAMA VE KURTARMA ÇALIŞMALARI MİNİMAL SEVİYEDE'

Dom ile daha önce beraber çalıştıklarını belirten gazeteciler, Brezilya'daki arama ve kurtama çalışmalarının “minimal seviyede olduğu haberlerini” aldıklarını ve bu duyumlardan “çok endişe duyduklarını” vurguladı.

Phillips ve Pereira, Brezilya'nın batı bölgesinde Itaquaí Nehri yakınlarında en son pazar günü görülmüştü. Yaklaşık 10 yıldır Brezilya'da yaşayan The Guardian yazarı Phillips, yağmur ormanlarının gelişimi üzerine bir kitap üzerinde çalışıyor ve bu araştırması için bölgedeki yerli halklar uzmanı Pereira'dan yardım alıyordu.

BOLSONARO, AMAZONLARDAKİ ÇALIŞMAYI 'MACERA' OLARAK NİTELEMİŞTİ

Phillips ve Pereira'nın kaybolmasından sonra, birçok bilim adamı, sanatçı ve gazeteci sosyal medyada yetkilileri arama çabalarını hızlandırmaya çağıran mesajlar yayınlamıştı. Bu çağrı karşısında, Bolsonaro salı günü bir açıklama yaparak, adeta kaybolan iki adamı suçladı ve Amozon ormanlarındaki çalışmalarını bir “macera” olarak niteledi.

The Guardian gazetesi, dün bir yazı yayınlayarak, hükümetlerin ve uluslararası kuruluşların konu ile ilgili Bolsonaro'ya baskı yapmasını istedi. Yazıda, “[Brezilya] hükümetinin, uluslararası baskı olmadan istikametini değiştirmesi uzak ihtimal. İlk olarak bu kaybolma ile ilgili olarak yeterli bir tepki verilmesi gerekiyor” denildi. (DIŞ HABERLER)