Amazon geçen yıl Avrupa'da 44 milyar euro kazandı, hiç vergi ödemedi

The Guardian: Amazon Avrupa'da pandemi sürecinde 44 milyar euroluk gelir elde etti ama zarar bildiriminde bulunduğu için hiç şirket vergisi ödemedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli e-ticaret devi Amazon'un 2020 yılında pandemi nedeniyle Avrupa'da rekor gelir elde etmesine rağmen hiç kurumlar vergisi ödemediği ortaya çıktı. The Guardian gazetesinin haberine göre, Amazon geçtiğimiz sene Avrupa'da 44 milyar euro gelir elde etti ama 'yatırım kaynaklı' zarar bildirdiği için hiç şirket vergisi ödemedi.

The Guardian'ın haberinde, Amazon'un İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya ve İsveç'teki satışlarının yönetildiği ve Lüksemburg'da bulunan Amazon EU Sarl isimli şirketinin vergi ödemeleri incelendi. Buna göre, şirketin Lüksemburg'daki bildirimlerine göre Amazon EU Sarl'ın satışları 2019'da 32 milyar euro değerindeyken, pandemi sürecinde 12 milyar euro artarak 44 milyara yükseldi.

Habere göre, 5 bin 262 kişinin çalıştığı Lüksemburg şirketinde, her bir çalışan başına 8.4 milyon euro gelir elde edildi. Ancak Amazon EU Sarl bu süreçte yapılan yatırımları gerekçe göstererek 1.2 milyar euroluk zarar bildiriminde bulundu. Bu nedenle hiç kurumlar vergisi ödemek zorunda kalmayan şirket, zarar açıkladığı için gelecekte kâr etmesi halinde kullanılmak üzere 56 milyon euroluk vergi indirimi de aldı. Şirketin, bir sonraki cari yıla aktarılacak ve yine vergiden düşülecek 2.7 milyar euroluk zarar bildirmeyi planladığı da belirtildi.

İŞÇİ PARTİLİ VEKİLDEN TEPKİ

İngiliz İşçi Partisi'nden milletvekili Margaret Hodge, "Amazon dehşet verici şekilde vergiden kaçmaya devam ediyor. Pandemide bizim dükkanlarımız zorlanırken Amazon'un gelirleri zirve yaptı ama adil vergi payını ödemekten kaçmak için gelirlerini Lüksemburg gibi vergi cennetlerine kaydırmaya devam ediyor" dedi. Vergi kaçakçılığına karşı mücadelesiyle tanınan Hodge, "Bu büyük dijital şirketlerin hepsi bizim kamusal hizmetlerimizden, altyapımızdan, eğitimli ve sağlıklı işgücümüzden faydalanıyor. Fakat küçük işyerlerinin ve çalışkan vergi mükelleflerinin aksine, teknoloji devleri adil vergileri ödemiyor" diye konuştu. 

'BU RAKAMLAR AMAZON İÇİN BİLE İNANILMAZ'

Adil Vergi Vakfı'nın yöneticisi Paul Monaghan ise "Bu rakamlar Amazon için bile inanılmaz" dedi. Amazon'nun büyük ölçüde vergi ödemeden elde ettiği gelir sayesinde dünya çapında piyasaya giderek daha fazla hakim olduğunu söyleyen Monaghan, "Daha sorumlu bir yaklaşım benimseyen yerel işyerlerinin altı adaletsiz biçimde oyuluyor" tepkisini gösterdi.

AMAZON: ÇOK YATIRIM YAPTIK

The Guardian'ın görüştüğü bir Amazon sözcüsü ise şu yanıtı verdi: "Amazon, faaliyet gösterdiği her ülkede gerekli olan bütün vergileri ödüyor. Kurumlar vergisi kâr üzerinden ödenir, gelir değil. Büyük yatırımlarımız ve perakende satışın son derece rejabetçi, düşük kârlı bir iş olduğu düşünüldüğünde, kârlarımız düşük." Amazon sözcüsü, Avrupa'da 2010'dan bu yana 78 milyar euroluk yatırım yapmalarını da gerekçe olarak gösterdi. (DIŞ HABERLER)