Amasra'daki madende yangın: Keşif hazırlıkları bitirildi

42 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağında yapılacak keşif için başlatılan hazırlıklar sırasında yeni bir yangın yaşandı. Yangın nedeniyle hazırlıklar durduruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Amasra Taşkömürü İşletmesi'nde (ATİM) 14 Ekim 2022'de 42 madencinin hayatını kaybettiği madende yapılan keşif hazırlığı bitirildi. Keşif hazırlığının madende bulunan barajların açılmasının ardından yangın çıktığı için sonlandırıldığı öğrenildi. Yangında hayatını kaybeden ya da yaralanan olmadı.

TAHKİMATLAR YIKILDI

Maden ocağında 14 Ekim 2022'deki patlamanın ardından önlem amaçlı kurulan barajların bulunduğu bölgedeki tahkimatların yıkıldı. Maden ocağında yeni bir metan gazı ve kömür tozu patlaması yaşanmış olabileceği belirtiliyor. Keşif için madene tekrar ne zaman inileceği ise belirsiz.

Madendeki patlamayla ilgili açılan davanın ilk duruşması, 25 - 28 Nisan arasında Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlayacak. Yaşanan yeni patlama nedeniyle duruşma öncesinde başlatılan keşif hazırlıkları patlama nedeniyle sona ermiş oldu.

8'İ TUTUKLU 23 KİŞİ YARGILANIYOR

31 Ekim 2022'deki ön bilirkişi raporuna göre ‘işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine aykırı şekilde yetersiz teknik altyapı ve riskli çalışma koşullarında üretime devam edilmesi’ nedeniyle yaşanan grizu ve kömür tozu patlamasına ilişkin açılan davada, 8'i tutuklu 23 kişi yargılanıyor.

Davanın iddianamesinde, tutuklu sanıklardan dördünün olası kastla öldürme ve yaralama suçundan 1080 yıla kadar, diğer sanıkların taksirle öldürme suçundan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

BAĞIMSIZ GÖZLEMCİLER MADENE İNECEKTİ

ÇHD'li avukatlar, TTK ve ATİM yöneticilerinin madendeki patlamayla ilgili açılan davada yargılandığını ve yapılacak keşifte delil karartılması şüphesinin önüne geçilmesi için bağımsız gözlemciler ve kamera kaydı talep etmişti.

Davanın görüleceği Bartın Ağır Ceza Mahkemesi, keşfin bağımsız gözlemcilerin nezaretinde yapılmasına ve kamera ile kayıt altına alınması talebini kabul etmişti.