Amasra ve Soma'da hayatını kaybeden madencilerin eşlerinden depremzedelere yardım

Amasra ve Soma'da hayatını kaybeden madencilerin eşlerinden ikisi boşta duran evlerini bir yıllığına depremzedelere tahsis edecek. Bir madenci eşi ise depremzedelere bin kişilik yemek gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli 7,7 ve 7,6'lık iki depremden etkilenen 11 ildeki depremzedeler için yardım kampanyaları düzenleniyor. Bu kampanyaların ilki, Türkiye Tek Yürek kampanyasıydı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı kampanyada, büyük çoğunluğu kamu bankalarından olmak üzere en az 115 milyar lira toplandı. Bu kampanyada iş insanları tarafından yapılan bağışların bir kısmının vergiden düşürüldüğü öğrenildi.

Bir diğer kampanya ise, evi yıkılan ya da hasarlı olan depremzedeler için düzenlenen Bir Kira Bir Yuva'ydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen kampanyada, 28 bin 466 depremzede ailenin bir yıllık kirasının karşılanması hedeflendi. Bu kampanyada 33 bin ailenin bir yıllık kirasını karşılayacak miktarda bağış toplandı.

Ayrıca, Haluk Levent'in öncülüğünü yaptığı AHBAP ve bir çok sivil toplum kuruluşu da, düzenledikleri kampanyalarla depremzedeler için milyonlarca lira bağış topladı. Düzenlenen kampanyaların yanı sıra, çok sayıda yardımsever bireysel çabalarıyla depremzedelere yardımcı olmaya çalışıyor.

EVİNİ ÜCRETSİZ KİRAYA VERİYOR

Depremzedeler için kişisel imkanlarını kullanarak yardımda bulunanlar arasında Amasra'daki ve Soma'daki madenlerde hayatını kaybeden madencilerin aileleri de yer alıyor.

Bartın'ın Amasra ilçesinde yer alan Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Amasra Taşkömürü İşletmesi'nde 14 Ekim 2022'de yaşanan grizu ve kömür tozu patlamasında hayatını kaybeden 42 madencilerden birinin eşi, depremzedelere yardım için Bartın Valiliği'ne başvurdu.

İsminin yayınlanmasını istemeyen eş, valiliğe yaptığı başvuruda, Bartın'da boş olan evini, depremzede bir aileye bir yıllığına ücretsiz olarak kiralamak istediğini belirtti. Başvuru üzerine, Bartın Valiliği devreye girdi ve Bartın'a gelmek isteyecek bir ailenin tespit edilmesi için çalışmalar başlatıldı.

BİN KİŞİLİK YEMEK

Amasra'daki patlamada hayatını kaybeden bir madencinin eşi ise, deprem bölgesine bin kişilik yemek gönderdi. Yemek gönderen madenci eşi, kendisinin ve eşinin isminin paylaşılmasını istemedi.

EV VE EŞYA YARDIMI

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te madende çıkan yangında hayatını kaybeden işçilerden Mustafa Kaya'nın eşi Naciye Kaya da, Maraş merkezli depremden etkilenenler için, Kuşadası'nda bulunan yazlık evi bir yıllığına ücretsiz olarak kiralayacağını duyurdu. Kaya ayrıca, depremzedeler için eşya yardımı kampanyasına da destek veriyor.