Amasra savunması: TTK Genel Müdürlüğü sorumluluğundaydı

43 madencinin hayatını kaybettiği Amasra'daki maden patlamasıyla ilgili açılan dava başladı. Davada 8'i tutuklu 23 sanık yargılanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bartın'ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında 43 madencinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili dava başladı.

8'İ TUTUKLU 23 SANIĞIN YARGILANDIĞI DAVA

Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanıklardan 4'ü, olası kastla öldürme suçundan bin 80 yıla kadar, 4'ü tutuklu 19 sanık ise bilinçli taksirle öldürme suçundan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Duruşma öncesinde, madenci yakınlarının aileleriyle birlikte, partiler ve sivil toplum kuruluşları Bartın Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, madende gerçekleşen patlamanın göz göre göre geldiğine vurgu yapıldı ve "Kaza değil, katliam" denildi.

Duruşmayı, CHP Bartın Milletvekili Aysun Bankoğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ve Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da takip ediyor.

ADLİYE KORİDORUNDA DURUŞMA SALONU

Duruşma, madenci aileleri, avukatları ve sanıklar ile avukatlarının adliye koridorunda Amasra davası için oluşturulan salona girmesiyle başladı. Sanıklar duruşma salonuna getirildikten sonra izleyici kısmında bulunan madenci aileleri tepki gösterdi. Madenci ailelerinden bazıları sanıklara "Katiller" diyerek bağırdı.

TBB BAŞKANI SAĞKAN: SANIKLAR AÇISINDAN DA DURUŞMANIN SAĞLIKLI İLERLEMESİ GEREKİYOR

Mahkeme heyeti, kimlik tespiti ve iddianamenin özetinin okunacağını belirterek duruşmayı açtı. Ardından TBB Başkanı Erinç Sağkan söz aldı. Sağkan, fiziksel imkansızlıkların farkında olduklarını ama duruşmanın adliye koridorunda oluşturulan salonda yapılmasının doğru olmadığını belirtti. Sağkan, "Sadece mağdurlar ve müştekiler açısından değil, sanıklar açısından da duruşmanın sağlıklı ilerlemesi gerekiyor" dedi.

Sağkan'ın ardından söz alan madenci ailelerinin avukatlarından Evren İşler de, duruşma salonuna çevrilen koridorda bulunan kolonlar nedeniyle sanıkları da müvekkillerini de göremediklerini, bu şartlarda yargılamanın yapılmasının mümkün olmadığını belirtti. Sağkan ve İşler'i dinleyen mahkeme heyeti, iddianamenin özetinin okunmasına geçti.

İddianamenin okunmasının ardından duruşmaya öğle arası verildi. Aranın ardından dava olası kastla öldürme suçundan yargılanan sanıklar Cihat Özdemir, Volkan Soylu, Selçuk Ekmekçi ve Salih Atmaca'nın sorgularıyla devam edecek.

'HAVALANDIRMA SİSTEMİNİN MODERNİZASYONU TTK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDA'

Verilen aradan sonra madenin tutuklu müessese müdürü Cihat Özdemir'in sorgusuyla duruşma başladı. Özdemir, vefat eden madencilere rahmet diledi. Bu sırada aileler Özdemir'e tepki gösterdi. Mahkeme başkanı madenci ailelerini uyararak yargılamanın sürdürülebilmesi için sessiz olunması gerektiği yönünde uyarıda bulundu.

Madenin birçok kısmında çalıştığını anlatarak savunmasına başlayan Özdemir, madenin iş güvenliği şube müdürlüğünün yaptığı ölçümlerde, madende kritik metan gazı seviyesinin aşılmadığını ifade etti. Madendeki havalandırma sistemiyle ilgili 2015 yılında değiştirilen yönetmeliğe atıf yapan Özdemir, havalandırma sisteminin modernizasyonunun TTK Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Özdemir'in sorgusu sırasında, Soma'da ve Ermenek'te yaşanan maden katliamlarından sonra, madencilere özel sigorta yapılmasına dair yönetmeliğe madde eklendiği hatırlatıldı ve bu sigortanın madencilere yapılıp yapılmadığı soruldu. Özdemir patlamadan önce bu sigortayı yapacak şirketin eksperinin eksiklerin giderilmesi için süre verdiğini belirtti. Soruyu soran avukat Akçay Taşçı, sigorta şirketinin raporunda, madendeki iş güvenliği riskinin yüksek olduğunu ve sigorta maliyetinin bu nedenle çok yüksek bir değerde hesaplandığını söyledi.

'BİLMİYORUM, HATIRLAMIYORUM'

Sorulara genellikle "Bilmiyorum, hatırlamıyorum. Uzmanı olan kişi bilir, görmedim" şeklinde yanıtlar veren Özdemir'e, avukat Sercan Aran, "Siz kamu personelisiniz. Müessese müdürüsünüz. Hiçbir soruya cevap vermiyorsunuz. Neden maaş alıyordunuz?" diye sordu. Özdemir bu soruya karşı "Cevap vermek istemiyorum" dedi.

Cihat Özdemir'in sorgusunun tamamlanmasının ardından duruşma sona erdi. Amasra davası, yarın saat 9.30'da devam edecek.

Etiketler AMASRA BARTIN MADEN DAVA