Altyazı'nın yeni sayısı çıktı: 'Oyuncular ve Yönetmenler' dosyası okurla buluştu

Altyazı Sinema Dergisi'nin ağustos sayısı çıktı. Yeni sayıda, sinema tarihinin unutulmaz oyuncu-yönetmen işbirlikleri inceleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Altyazı Sinema Dergisi'nin ağustos sayısı okurla buluştu. 210. sayıda "Oyuncular ve Yönetmenler: Sinema Tarihinin Unutulmaz İşbirlikleri" dosyası yer alıyor. On yazıdan oluşan dosyada yönetmenlerin kendi alter-egoları olarak konumladıkları oyunculardan usta-çırak ilişkilerine, ilk görüşte aşk misali başlayan ortaklıklardan ‘verimli düşmanlıklar’a oyuncu-yönetmen işbirliğinin farklı şekilleri ele alınıyor. 

Coşkun Liktor, sinema tarihinin unutulmaz ‘yönetmen ve alter-egosu’ ikililerinden Marcello Mastroianni & Federico Fellini’yi; Burçin S. Yalçın, Robert De Niro & Martin Scorsese’yi; Kutlukhan Kutlu da Klaus Kinski & Werner Herzog’u yazdı. Yönetmenin oyuncuyu daimi takımına aldığı durumlara örnek teşkil eden ortaklıklardan ise Liv Ullmann & Ingmar Bergman Kaan Denk’in, Philip Seymour Hoffman & Paul Thomas Anderson Selin Gürel’in yazısında okurla buluştu. 

Erman Ata Uncu yeni sayıda, Alfred Hitchcock’un sinemasında daima “tehlike” unsuru olarak yer verdiği “soğuk sarışın”ları canlandıran Grace Kelly, Tippi Hedren ve Kim Novak gibi oyuncularla kurduğu ilişkinin öyküsünü ve bu yaklaşımının filmleriyle bağlantısını anlattı. Necati Sönmez yazısında, Soumitra Chatterjee ve Satyajit Ray’in gerçek bir usta-çırak ilişkisine dayanan ortaklıklarına ve Hindistan’ın Paralel Sinema akımına katkılarına yer verdi.

Feminizmin ve oyunbaz yaklaşımların bir araya getirdiği Müjde Ar ile Atıf Yılmaz’ın sinemasını Aslı Ildır, Delphine Seyrig ile Marguerite Duras’ın sinemasını Öykü Sofuoğlu inceledi. Engin Ertan’ın, Divine ve John Waters’ın “toplumsal normlara meydan okuyan eylemleri” üzerine yazısı da 210. sayının sayfalarında kendine yer buldu. 

Altyazı’nın 210. sayısına altyazi.net/dergi adresinden erişilebilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)