Altılı Masa’nın temsilcileri BTP’nin katılımına nasıl bakıyor?

BTP’nin Millet İttifakı’na katılım talebine İYİ Parti ve CHP'den yeşil ışık geldi. Altılı Masa’nın diğer temsilcileri ise, BTP’nin katılımına dönük genel başkanların mutabakatını işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş'ın, Millet İttifakı'na katılmak istediklerini açıklamasının ardından gözler Altılı Masa’ya çevrildi. Baş’ın bu talebine karşılık Altılı Masa’dan ilk açıklamayı yapan İYİ Parti’nin Sözcüsü Kürşad Zorlu oldu. Zorlu, "Büyük Türkiye idealine inanmış Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener ve İYİ Partimiz sizleri Millet İttifakı’nda görmekten mutluluk duyacaktır” dedi.

Altılı Masa’nın diğer temsilcileri olan CHP, DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti temsilcileri de BTP’nin Altılı Masa’ya katılımına dönük tutumlarını paylaştı.

CHP: MASADAKİ DİĞER 5 LİDER KARAR VERİRSE ‘EVET’ DİYECEĞİZ

BTP’nin Millet İttifakı’na katılım talebine İYİ Parti’nin destek vermesinin ardından gözlerin çevrildiği bir diğer parti CHP oldu. CHP kaynakları, durumu izlediklerini, Altılı Masa’daki diğer 5 genel başkanın bu yönde karar vermesi halinde ‘evet’ diyeceklerini söyledi.

Bu arada CHP'den ilk açıklama Grup Başkanvekili Engin Özkoç tarafından yapıldı. Özkoç, Meclis düzenlediği basın toplantısında bu yöndeki soruya "CHP de sıcak bakar. Gayet de büyük memnuniyet duyarız. Bu kararı alacak olan sayın genel başkanlardır. Elbet otururlar, bununla ilgili birlikte bir davet verirler mi, vermezler mi tartışırlar. Ama bizim bakış açımız aynen böyledir" cevabını verdi.

DEVA: LİDERLER MUTABAKATLA KARAR VERİRLERSE BAŞIMIZIN ÜZERİNDE YERİ VAR

Altılı Masa’daki kararlarda istişarenin, müzakerenin ve mutabakatın olduğuna dikkat çeken DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, BTP’nin Millet İttifakı’na katılım talebinin Altılı Masa’nın gündemine gelmediğini söyledi. Liderlerin mutabakatına dikkat çeken Şahin şunları kaydetti:

"Biz önümüzdeki seçimlerin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi savunanlarla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devam etmesini isteyecek bir sistem seçimi olacağına inanıyoruz. Dolayısıyla kişilerden ziyade sisteme destek verenlerin yan yana gelmesinden mahsur biz görmeyiz. Ama bu konunun muhatabı doğrudan Altılı Masa’dır. Çalışma usulleri de bellidir. Liderler görüşürler, istişare ederler, müzakere ederler ve bir mutabakatla da karar verirlerse başımızın üzerinde yeri var."

GELECEK PARTİSİ: LİDERLER DÜZEYİNDE VERİLMİŞ BİR KARAR YOK

BTP’nin Millet İttifakı’na katılımını değerlendiren Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, konunun Altılı Masa’nın gündemine hiç gelmediğini belirterek şunları kaydetti:

"Gelecek Partisi olarak bütün partilerle bir temasımız genel başkan yardımcıları düzeyinde var. Hiçbir partiye de ne kapı kapatıyoruz ne de farklı bir mesafe koyuyoruz. Ancak herhangi bir partinin Altılı Masa sürecine dahil olmasına ilişkin olarak liderler düzeyinde verilmiş bir karar yok. Bu konu Altılı Masa’nın gündemine hiç gelmedi."

DEMOKRAT PARTİ: GENİŞLEME İRADESİ LİDERLER TARAFINDAN VERİLECEK KARARLA OLUR

Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel, Büyük Türkiye Partisi’nin katılım talebini, “Son bir yılı aşan sürede Altılı Masa’nın kamuoyuna mâl olduğunu ve kamuoyu tarafından dikkatleri üzerimize çektiğini gösteren bir şey" ifadeleriyle değerlendirdi. BTP’nin katılımı konusunda Altılı Masa’nın liderlerinin kararına dikkat çeken Yücel şunları söyledi:

"Biz bayram ziyaretlerinde de diğer partilerle gidip gelmelerimiz oldu. İsim vermeyeyim ama sohbetler arasında birçok parti Altılı Masa’da kendilerinin de yer almak istediklerini ifade ettiler. Bu sadece Sayın Baş’a ait bir arzu değil. Bunun arkasında Altılı Masa’nın kamuoyunun umut olması yatıyor. Sayın Baş’ın BTP adına yaptığı sözler de bizi sevindiren bir gelişme olarak düşünülebilir. Altılı Masa genişleme iradesini koyacaksa bu liderler tarafından verilecek kararla olur. Ben Altılı Masa’daki bir partinin genel sekreteri olarak şunun net olarak söyleyebilirim, bu sevindirici bir durum."

SAADET: MİLLET İTTİFAKI'NA KATILMAK MİLLETE KARŞI SORUMLULUKTUR

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, Millet İttifakı’na katılmak istediklerini açıkladığında, “CHP, Kemal Bey cephesinden de 'Temel Bey'le görüşün, orayı çözün ki biz de masada yer alalım' dedi" ifadelerini kullandı.

Bu iddiaya dair yaptığı açıklamanın BTP’nin Millet İttifakı’na dahil edilmesi için de geçerli olduğunu belirten Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın, şu ifadelerini tekrarladı:

"Ne bizim Saadet Partisi olarak ne de masanın, 85 milyon insanımızın hiçbir ferdine rezervi olması söz konusu değildir. Aksine Millet İttifakı'na katılmak millete karşı sorumluluktur. Ve bu ittifak her geçen gün güçlenecek ve kapsamını genişletecektir. Diğer herhangi bir partinin Millet İttifakı'na katılması, destek vermesi, bu yönde çalışması ise katılmak isteyen partinin kendi sorumluluğudur. Bunun haricinde kamuoyuna yansıyan polemikler, içi boş ve asılsız iddialardan ibarettir."