Altılı Masa'nın anlaşamadığı üç konu: İstanbul Sözleşmesi, mülteciler, liderlerin konumu

Altılı Masanın son toplantısına ev sahipliği yapacak olan Davutoğlu, üzerinde anlaşamadıkları üç konu üzerine liderler turu yapacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 5 Ocak'ta yapılacak olan Altılı Masa toplantısı öncesinde üzerinde anlaşılmayan konularda uzlaşı aramak üzere liderler turu yapacak. T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre bu konuların başında, mülteci sorunu, İstanbul Sözleşmesi ve cumhurbaşkanı yardımcılıkları geliyor. 

Altılı Masa seçim öncesi ve seçim sırasında vatandaşa sunulacak vaatlerle ilgili ortak söylem arayışına girmiş ve bunun için de Temel Politikalar Ortak Çalışma Komisyonu kurulmuştu. Altı partiden ilgili genel başkan yardımcılarının yer aldığı komisyon mülteci sorunu ve İstanbul Sözleşmesi gibi bazı başlıklarda ihtilaf yaşanması üzerine bu başlıkların üzerini çizerek sona bıraktı. Komisyonun bu hafta bu konular üzerinde tekrar çalışmaya başladığı öğrenildi. Komisyon üyelerinin bu başlıklarla ilgili son görüşlerini komisyonun ortak görüşüne sunması ve sonrasında da bu görüşlerin genel başkanların önüne gelmesi bekleniyor. 

Bu süreç tamamlandıktan sonra, 5 Ocak’taki buluşma öncesinde diğer genel başkanları gündemle ilgili ziyaret eden Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, genel başkanları bir kez daha ziyaret edeceği ifade edildi. Liderlerin birebir görüşmelerde, üzerinde anlaşılamayan başlıklarla ilgili uzlaşı yollarını araması hedefleniyor.

MÜLTECİ SORUNU: Edinilen bilgiye göre ihtilaflı konuların başında mülteci sorunu geliyor. Altılı masa daha önce Göç Politikaları ile ilgili bir ortak komisyon kurmuş ancak bu komisyon üç toplantı yaptıktan sonra lağvedilmişti. Toplantılarda, Gelecek Partisi’nin, Suriyeli mülteciler için ortak metne “Onurlu ve insani geri dönüş” ifadesini ekletmek istediği ancak özellikle Demokrat Parti’nin bu ifadeye karşı çıktığı iddia edilmişti. Son yapılan değerlendirmelerde de Demokrat Parti’nin bu şerhinden vazgeçmediği ve liderlerin önüne sunulan son metinde de bu kısımla ilgili şerh bulunduğu öğrenildi. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: Öte yandan altılı masada tartışılan ve kamuoyuna da yansıyan diğer ihtilaflı başlık da İstanbul Sözleşmesi. CHP ile İYİ Parti kadına şiddete karşı yürütülecek politikalar kapsamında Temel Politikalar Belgesi’ne İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanacağına dair bir taahhüt konulmasını istiyor. Ancak, Saadet Partisi’nin de bu taahhütle ilgili şerh düştüğü ve henüz bir uzlaşma sağlanamadığı öğrenildi.

EŞGÜDÜM KURULU: Bu arada, 5 Ocak’taki buluşmada masaya yatırılması beklenen diğer önemli başlık da, bizzat genel başkanlar tarafından yürütülen “Geçiş Süreci Yol Haritası”nın ayrıntıları olacak. Bu çalışma kapsamında da, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçilene kadar ülke yönetiminin nasıl şekilleneceği, ilk çıkarılacak kararnameler ile cumhurbaşkanı ile cumhurbaşkanı yardımcılarının yetki ve sorumlulukları ile ilgili vatandaşa net taahhütler verilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu geçtiğimiz günlerde genel başkanların yer alacağı bir 'eşgüdüm kurulu'nu gündeme getirmiş ve “Türkiye bir ‘koalisyon hükümeti’ varmış gibi yönetilecek” demişti. Ancak, bu öneriyle ilgili de henüz bir mutabakata varılmadığı ve diğer genel başkanların, çekincelerini bu toplantıda masaya getireceği öğrenildi. (HABER MERKEZİ)