Altılı Masa’nın 200 sayfalık ‘Hükümet Programı’ son aşamaya geldi

Altılı Masa Temel Politikalar Çalışma Grubu, ‘Hükümet Programı’ diye niteledikleri 200 sayfalık metinde sona geldi. Kurmayların "Tespit yok, çözüm var' dediği metin 5 Ocak’ta liderlerin önünde olacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti'den oluşan Altılı Masa, 5 Ocak’ta onuncu toplantısını yapacak. Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde Gelecek Partisi'nde bir araya gelecek 'Masa'nın en önemli gündem maddelerinden biri ‘Temel Politikalar Ortak Çalışma Grubu’nun hazırladığı metnin içeriği olacak. 

Ortak Çalışma Grubu, 3 aydır bu metin üzerinde çalışıyor. Masanın kurmaylarının bir kısmı bu metni, “Hükümet Programı”, bir kısmı da ‘Cumhurbaşkanı Adayının Seçim Beyannamesi’ olarak tanımlıyor.

200 SAYFALIK METİNDE SOKAKTAKİ TÜM SORUNLARA ÇÖZÜM VAR

200 sayfalık metin için, “Bir hükümetin icraatı olabilecek tüm konular bu metinde yer alacak” diyen kurmaylar, “Sokakta ne sıkıntı varsa çözüm sunan bir eylem planı, nihai bir metin. Metinde işçi, öğretmen, memur, emekli, işsiz, genç, kadın; toplumun bütün kesimlerini etkileyen pek çok soruna yönelik çözümler, taahhütler var” ifadelerini kullandı.

‘TESPİT DEĞİL TAAHHÜT VE ÇÖZÜM VAR’

Metinde sorunlara ilişkin tespitlerin değil, net çözüm ve taahhütlerin bulunduğunu, tüm cümlelerin ‘gelecek zaman’ kipi ile kurulduğunu ifade eden kurmaylar, bu metnin ne kadar detaylı hazırlandığını açıklamak için şu örnekleri verdi: “İlkokul çağındaki çocukların gıdaya erişimi, ortaöğrenimde okutulan kitaplar, okul binalarının iyileştirilmesi ve daha pek çok konuda atılacak tüm adımlar metinde net bir şekilde ifade ediliyor.”

‘UZLAŞILAMAYAN ÇOK AZ BAŞLIK VAR’

Metin altı liderin 5 Ocak’taki toplantısından önce liderlere sunulacak. Metinde uzlaşılamayan çok az başlık olduğunu söyleyen kurmaylar, “Beklenenden az konuyu liderlere ileteceğiz. Hatta hedefimiz, bu konu başlıklarında da uzlaşarak, metni sorunsuz biçimde liderlere iletmek. Gene de uzlaşılamayan birkaç başlık olursa söz liderlerde olacak” ifadelerini kullandı.

LİDERLERE TAAHHÜTLERİN MALİYETLERİ DE İLETİLECEK

Ortak Çalışma Grubu, 5 Ocak’tan önce en az iki toplantı daha yaparak uzlaşılamayan konularda fikir birliği arayacak. Yapılacak bu son toplantılarda ayrıca Türkiye toplumuna sunulacak taahhütlerin maliyetlerini çıkaracak, finansal hesaplamalar yapacaklar. Ortak metinle birlikte taahhütlere ilişkin bu hesaplamalar da liderlere sunulacak.

ORTAK POLİTİKALAR METNİ LANSMAN İLE KAMUOYUNA AÇIKLANACAK

Altılı Masa kurmaylarının “Hükümet Programı” olarak tanımladığı bu metnin, tıpkı Altılı Masa’nın Anayasa metni gibi bir lansman ile kamuoyuna açıklanması, lansmanın tarihine 5 Ocak’taki toplantıda liderler tarafından karar verilmesi bekleniyor.

‘TÜRKİYE SİYASİ TARİHİNDE RASTLANMAMIŞ BİR BELGE’

Çalışmayı yürüten Altılı Masa kurmaylarına göre bu metin, hem içeriği hem de hazırlanış biçimi açısından Türkiye siyasi tarihinde hiç rastlanmamış bir belge olacak. Metnin sistemik yapıda değişiklik içermesi ve sunduğu kazanımlar açısından bir ilk olma özelliği taşıdığını söyleyen kurmaylar, çok partili siyasi hayatta koalisyonların seçim sonuçlarına göre yapıldığını, hükümet programlarının sonrasında yapılan görüşmeler sonucu hazırlandığını hatırlatarak, “Altılı Masa bu çalışmayı seçim öncesi yapıyor. Bu anlamıyla da bir ilk” değerlendirmesini yapıyor.

DOKUZ BAŞLIKTA ÇALIŞIYOR 

Temel Politikalar Ortak Çalışma Grubu, çalışmalarını ‘hukuk, adalet ve yargı’, ‘kamu yönetimi’, ’şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele’, ‘Ekonomi, finans ve istihdam’, ‘sektörel ve bölgesel konular’, ‘bilim ve teknoloji’, ‘eğitim ve öğretim’, ‘sosyal politikalar’, ‘dış politika, güvenlik ve savunma’ başlıklarında yürütüyor.

ADAY OCAK AYI SONUNDA GÜNDEME GELEBİLİR

Altılı Masa’nın onuncu toplantısında ayrıca seçimlerin kazanılması durumunda “ortak yönetim”in nasıl olacağına dair çalışmanın da ele alınması ama bu konunun sonraki toplantıda karara bağlanması bekleniyor. Kurmaylar toplantıda ayrıca AK Parti ve MHP’nin Meclis’e sunduğu başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği teklifinin de gündeme geleceğini ifade ediyor. Hükümet programı ve ortak yönetimle ilgili çalışmanın tamamlanmasının ardından ocak ayı sonu, şubat ayı başında ortak cumhurbaşkanı adayını ele alacağı kaydediliyor.