Altan Öymen gazetecilikte 70. yılını kutluyor

Gazeteci-Yazar Altan Öymen, meslekteki 70. yılını kutluyor. Meslek yaşamına 1950 yılında Ulus gazetesinde başlayan Öymen, birçok basın kuruluşunda muhabirlik, yazarlık, başyazarlık, genel yayın yönetmenliği, yöneticilik yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Altan Öymen, 70 yıldır gazetecilik yapıyor. Mesleğe 1950 yılında başlayan Öymen'e, bu yıl Gazeteciler Cemiyeti tarafından 'Basın Onur Ödülü' verilmişti. 

Öymen, 1950 yılında Ulus gazetesinde başladığı meslek serüvenine Tercüman’ın Ankara Temsilciliği ile devam etti. 1957 yılında Yeni Gün gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü yaptı, 1958-60 arasında Ulus ve Akis gazetelerinde yazdı. Sırasıyla Akşam, Cumhuriyet, Günaydın gazetelerinde de yazan Öymen, Milliyet gazetesinde uzun yıllar muhabir, röportajcı, yönetici, yazar ve başyazar olarak çalıştı.

1962-66 yılları arasında Federal Almanya’da Bonn Büyükelçiliği Basın Ataşesi olarak görev yapan Öymen, 1966-67’de Milliyet dizi yazarı, 1967-68’de Ulus Genel Yayın Müdürü, 1968-72’de Akşam yazarı, WDR ve DPA muhabiri oldu.

TAZMİNATI VE KAPORASIYLA AJANS KURDU

Altan Öymen, Akşam'da gazetecilik yaptığı sırada 12 Mart askeri darbesi döneminde yazdığı bir yazı nedeniyle gazeteyle ilişiğinin kesilmesinin ardından Günaydın'ı çıkaran Haldun Simavi'nin teşviki ile 27 Mayıs 1972 tarihinde Ankara merkezli olarak ANKA Haber Ajansı'nı kurdu. ANKA’nın kuruluşu Öymen’in işten çıkarılma tazminatı ve Günaydın'dan kapora olarak aldığı 20 biner lira ile gerçekleşti.

Abonelerine Ankara haberleri geçen ajansın kurucu kadrosunda Öymen'in dışında Gül Önet, Sevgi Soysal ve Ali Polat bulunuyordu. Öymen’in kurduğu ANKA giderek büyürken, abonelerine bülten geçmenin yanı sıra kimi muhabirleri ile Günaydın, Günaydın'ın eki Ayrıntılı Haber, Yeni Ortam ve Cumhuriyet gibi gazetelere köşe yazarlığı yaptı. 

Aynı zamanda ANKA Yayınları adıyla bir yayınevi kurulurken, siyasi kitaplar basılmaya başlandı. Bu kitaplardan biri, Uğur Mumcu ve Altan Öymen tarafından yazılarak 1975 yılında ilk baskısı yapılan “Mobilya Dosyası”, Türkiye'de araştırmacı gazeteciliğin başlangıç noktası olarak kabul edilecekti. Halit Çelenk imzasıyla 1976'da çıkan “141-142 Üzerine” adlı kitap da kaynak değerine sahip eserlerden oldu.

Öymen’in kurduğu ANKA bir okul görevi gördü ve Abbas Güçlü, Derya Sazak, Hasan Cemal, Hikmet Bila, Uğur Mumcu gibi gazetecilerin yetiştiği yer oldu. Öymen’in 1977 yılında siyasete atılmasıyla beraber Müşerref Hekimoğlu ANKA’nın yönetimini devraldı.

Öymen, 1977 yılında CHP Ankara milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Aynı yıl Başbakan Bülent Ecevit döneminde kurulan 40’ıncı Türkiye Hükümeti’nin Kültür ve Tanıtma Bakanı olarak görev aldı. Öymen 1978-1979 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grup Başkanvekilliği ve Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu üyeliği görevlerini üstlendi. Öymen, 1979-1980 yılları arasında CHP Genel Sekreter Yardımcısı olarak çalıştı.

1980 askeri darbesinin ardından 1982’de Milliyet’e Yayın Kurulu Üyesi ve yazar olarak katılan Öymen, 1985-95 arasında Milliyet Genel Yayın Koordinatörü, Başyazar ve İdare Meclisi Üyeliği yaptı.

CHP GENEL BAŞKANLIĞI YAPTI

Öymen, 1995 yılındaki genel seçimlerde CHP İstanbul milletvekili olarak tekrar Meclis’e girdi ve partisinin Grup Başkanvekilliğini yaptı. 1999 Türkiye genel seçimlerinin ardından partisi CHP'nin Meclis dışında kalmasıyla genel başkanlıktan istifa eden Deniz Baykal'ın ardından 23 Mayıs 1999 tarihinde düzenlenen CHP 27. Olağanüstü Kurultayında yeni genel başkan olarak seçildi ve bu görevini 15 ay sürdürdü. 30 Eylül 2000 tarihinde yapılan yeni seçimle genel başkanlık görevini Deniz Baykal'a devretti.

Radikal gazetesinde de bir dönem köşe yazarlığı yapan Öymen, Ocak 2020'de Gazeteciler Cemiyeti'nin Basın Onur Ödülü'ne layık görülmüştü. (ANKA)