Almanya'dan Türkiye'ye Demirtaş çağrısı: AİHM siyasi gerekçeleri doğruladı

Almanya hükümetinin İnsan Hakları ve İnsani Yardım Sorumlusu Bärbel Kofler, AİHM'in Selahattin Demirtaş kararını değerlendirdi. "AİHM Türkiye'de Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olmasının siyasi gerekçelere dayandığını doğruladı" diyen Kofler, Türkiye'yi 'tüm AİHM kararlarını çabucak hayata geçirmeye' çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi'nin, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması yönünde karar alması sonrasında Almanya'dan Türkiye'ye çağrı geldi. Almanya hükümetinin İnsan Hakları ve İnsani Yardım Sorumlusu Bärbel Kofler, "Türk yargısını tüm AİHM kararlarını çabucak hayata geçirmeye çağırıyorum" dedi.

Kofler Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "AİHM Türkiye'de Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olmasının siyasi gerekçelere dayandığını doğruladı. Mahkemenin mesajı açık: Serbest bırakılmalı! Türk yargısını tüm AİHM kararlarını çabucak hayata geçirmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı. 

'AVRUPA KONSEYİ ÜYELİĞİNİN ÖN KOŞULU'

Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth daha önce DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada "Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulamıyor oluşunu büyük bir endişe ile izliyoruz. Ama bu Avrupa Konseyi üyesi olmanın bir ön koşulu" demişti. "Avrupa Konseyi'ne üyeliği ile birlikte Türkiye, yıllar önce, insan hakları ve hukuk devleti konularında bazı yükümlülükler altına girdi" diyen Roth AİHM kararlarını uygulamanın "lütuf değil Türkiye'nin yükümlülükleri" olduğunu söylemişti. (DW Türkçe)