Almanya'da Yeşillerin başbakan adayı: İktidara gelmek istiyoruz

Alman Yeşiller Partisi'nin başbakan adayı partinin Eş Genel Başkanı Annalena Baerbock oldu. Baerbock aday olarak ilk konuşmasında, iktidara gelmek istediklerini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Yeşiller Partisi, 26 Eylül'de düzenlenecek genel seçimler için başbakan adayı olarak Eş Genel Başkanı Annalena Baerbock'u seçti. Yeşiller’in iklim uzmanı olarak öne çıkan Baerbock, bir sonraki hükümetin başbakanı olmak istediğini söyledi; "Biz bu hükümeti yönetmek istiyoruz" dedi.

'OTORİTER LİDERLERE KARŞI AÇIK POLİTİKA' ÇAĞRISI

Baerbock'un, konuşmasında "Avrupa otoriter liderlerle ilişkilerinde açık bir politika benimsemeli" çıkışı da dikkat çekti.

2018'den beri Robert Habeck'le birlikte partinin eş genel başkanlığı görevini yürüten Baerbock, hukuk öğrenimi gördü. 40 yaşındaki politikacının parti içinde güçlü bağlantıları bulunuyor. Baerbock, Yeşiller’in iklim uzmanı olarak öne çıkıyor.

İKLİM VAADİ

Adaylık konuşmasında da iklim krizini öne çıkaran Baerbock, "İklim koruma bizim zamanımızın, benim neslimin görevi"’ dedi. Baerbock, göreve gelecek yeni hükümetin Paris İklim Anlaşması’nın yükümlülüklerini yerine getirmek için iklim korumayı her alanda kriter haline getirecek bir politika izlemesi gerektiğini vurguladı. 

MUHAFAZAKÂRLARDA MERKEL'DEN SONRASI HÂLÂ BELİRSİZ 

Diğer yandan, iktidardaki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri başbakan adayını henüz belirleyemedi. Eylülde koltuğunu devredecek olan Başbakan Angela Merkel’in yerine Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin liderliğine seçilen Armin Laschet ile Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri, Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder başbakan adaylığına talip olduklarını açıkladı.

Kardeş partiler CDU/CSU henüz ortak aday konusunda uzlaşmaya varamadı. Kardeş partiler CDU ile CSU, başbakan adaylarını birlikte belirleyerek, ortak adayla seçimlere giriyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, 26 Eylül'de yapılacak seçimlerle birlikte siyasete veda edeceğini, bir daha başbakanlığa aday olmayacağını açıklamıştı. (DW Türkçe, DIŞ HABERLER)