Almanya'da solun yükselişi: Merkel iki eyalette ağır darbe aldı

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar (CDU), iki eyalette düzenlenen bölgesel seçimlerde tarihi bir yenilgi aldı. Baden-Württemberg'de Yeşiller oy oranını yükseltirken, Rhineland-Palatinate eyaletinde de sandıktan Sosyal Demokratlar çıktı. Yorumcular, Merkel'in siyaseti bırakması sonrası eylülde düzenlenecek federal seçimlerde CDU'nun iktidarı kaybedebileceğini belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da muhafazakârlar kalesi olarak görülen iki eyaletteki bölgesel seçimlerde Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar (CDU) ağır darbe alırken, Yeşiller ve Sosyal Demokratların oy oranları yükseldi. Korona virüsü salgınının gölgesinde düzenlenen bölgesel seçimler, Merkel'in siyaseti bırakması sonrası eylül ayında yapılacak genel seçimler için önemli bir gösterge sayılıyordu. Her iki eyalette de CDU tarihi bir şekilde geriledi; sol partiler sandıktan birinci çıkarak eyalet yönetimlerindeki iktidarlarını pekiştirdi.

'PORCHE VE DAIMLER'İN EVİ'NDE YEŞİLLER ARAYI AÇTI 

Ülkenin güneybatısında bulunan ve otomotiv üretim merkezi olan zengin Baden-Württemberg eyaleti Yeşillerin oyunun bir önceki seçime kıyasla yükselişine sahne oldu. Alman devlet televizyonu ZDF'nin sandık başı anketlerine göre, Yeşiller yüzde 31.4 oranında oy alırken, CDU yüzde 23.4'te kaldı.  

Eyaletin Yeşiller üyesi Başbakanı Winfried Kretschmann, 'Daimler ve Porsche'nin evi' sayılan Baden-Württemberg'de CDU ile koalisyonu sürdürmek yerine Sosyal Demokratlar (SPD) veya iş dünyası yanlısı, liberal Hür Demokratlarla (FDP) yeni bir koalisyon kurabileceklerini söyledi. Böyle bir senaryo, CDU'nun 2011 yılına dek kesintisiz şekilde yönettiği eyalette bölgesel yönetimin dışında kalması anlamına gelecek.

Komşu Rhineland-Palatinate eyaletindeyse, SPD sandıktan yine birinci çıktı. Eyalette SPD'nin yüzde 35.5, CDU'nun ise yüzde 26.9 oranında oy alması bekleniyor. Bu eyalette, ülkenin iki büyük partisi arasındaki 'büyük koalisyon'un sürmesi bekleniyor. 

YEŞİLLER: SÜPER BİR BAŞLANGIÇ

Almanların hem korona virüsünün ekonomik sonuçlarına, hem de CDU içindeki maske yolsuzluğu skandalına tepkilerini koyduğu seçim sonuçları Yeşiller ve SPD tarafından sevinçle karşılandı. Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck, eylül sonunda Merkel'in siyaseti bırakması sonrası düzenlenecek federal seçimlere işaret ederek, "Bu, bir süper seçim yılı için süper bir başlangıç" dedi. 

Seçim sonuçları, Yeşillerin Baden-Württemberg'deki parti merkezinde sevinçle karşılandı.
Seçim sonuçları, Yeşillerin Baden-Württemberg'deki parti merkezinde sevinçle karşılandı.

SPD'DEN 'FEDERAL DÜZEYDE ÇOK ŞEY DEĞİŞEBİLİR' MESAJI

SPD'nin başbakan adayı Olaf Scholz de, pazar günü yapılan bölgesel seçimlerin 'muhafazakâr CDU/CSU koalisyonunun yer almayacağı bir federal hükümetin eylül seçimlerinde mümkün olabileceğini' söyledi. Scholz, "Çok şey mümkün" dedi. 

'CDU İÇİN İYİ BİR SEÇİM GECESİ DEĞİL'

CDU'da ise yüzler asık. Son anketlerde federal destek oranı yüzde 40'lardan yaklaşık yüzde 33'e düşen partide, eylüldeki federal seçimlerde iktidarı olası bir SPD/Yeşiller koalisyonuna kaybedip muhalefete düşme endişesi yaşanıyor. Partinin genel sekreteri Paul Ziemiak, bölgesel seçimlerden sonra yaptığı açıklamada "Bu, CDU için iyi bir seçim gecesi değil" dedi.

Alman basınında, iki ay önceki parti kongresinde liderliği Merkel'den alan Armin Laschet'in, seçim yılına çok kötü bir başlangıç yaptığı yorumları yapılıyor. Her iki eyaletteki sonuçların da, Yeşiller, SPD ve FDP arasında federal düzeye yansıyacak yeni koalisyonların önünü açabileceği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)