Almanya'da savcılık, AK Partili Mustafa Açıkgöz'ün konuşması hakkında inceleme başlattı

Düsseldorf savcılığı, AK Partili vekil Mustafa Açıkgöz'ün, "PKK ve FETÖ'ye Türkiye'de yaşam hakkı tanımadığımız gibi Almanya'da da tanımayacağız" sözlerini kullanması üzerine inceleme başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün, Almanya'daki bir etkinlikte yaptığı konuşmadaki "PKK ve FETÖ'ye Türkiye'de yaşam hakkı tanımadığımız gibi Almanya'da da tanımayacağız. Dünyanın neresine kaçarlarsa kaçsınlar PKK denen terör örgütünü, FETÖ denen terör örgütünü bitireceğiz" sözleri nedeniyle Düsseldorf savcılığı inceleme başlattı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Düsseldorf savcılığı sözcüsü, Mustafa Açıkgöz'ün katıldığı etkinlik ve yaptığı konuşma hakkında inceleme başlatıldığını, bunların suç teşkil edip etmediğine bakıldığını açıkladı.

Neuss kenti polis yetkilileri de Açıkgöz hakkında sadece kendilerine yapılan 4 suç duyurusunun bulunduğu bilgisini paylaştı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, pazartesi günü açıklama yaparak, Açıkgöz'ün 13 Ocak'ta Neuss kentinde düzenlenen etkinlikteki konuşmasına tepki göstermişti. Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi de bakanlığı çağrılmıştı.

Büyükelçiye buna benzer etkinliklerin bir daha tekrarlanmaması gerektiğinin iletildiği belirtilen açıklamada, yabancı siyasetçilerin ancak Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan izin alınması kaydıyla seçim etkinliği düzenleyebilecekleri hatırlatıldı. Açıklamada, "Türk temsilciler oyun kurallarına uymadıkları takdirde, bunun sonuçlarını değerlendirmek zorundayız" denildi.

2017 yılında, Türkiye'deki anayasa referandumu sürecinde, Türkiye ile Almanya arasında propaganda gerilimi yaşanmıştı.

Almanya, siyasi kutuplaşmanın artması üzerine AK Partili bakanların Almanya'da siyasi etkinlikler düzenlemesine izin vermemiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan "Nazi" ve "faşist" ithamlarıyla tepki göstermişti. Bunun üzerine Merkel hükümeti, yabancı ülke yetkililerinin Almanya'daki seçim kampanyalarını belirli kurallara bağlayarak sınırlama getirmişti.

Düzenlemeye göre, seçimlerin yapılacağı tarihe üç ay kala Almanya'da Türk siyasetçilerin miting ve seçim etkinlikleri düzenlemeleri yasaklandı. Türk devlet yetkilileri ve siyasetçilerin bu süre öncesinde Almanya'da seçim kampanyası, miting ya da benzeri etkinlikler düzenlemeleri ise Alman hükümetinin iznine bağlı.

Yine yabancı hükümet üyelerinin, seçim dönemlerinden bağımsız olarak, Almanya'da bir etkinlik düzenlemeleri de izne bağlandı. Planlanan etkinlikten 10 gün önce izin talebinin Almanya Dışişleri Bakanlığı'na iletilmesi gerekiyor. Etkinlik ancak hükümetin onaylaması halinde düzenlenebiliyor.