Almanya'da Ramazan kutlaması tartışması: 'Geleneklerimiz yok oluyor'

Almanya'nın finans metropolü Frankfurt kentinde, Ramazan boyunca “Happy Ramadan” yazısı asılacak. Belediye kararını destekleyenler olduğu kadar, eleştirenler de var.

Google Haberlere Abone ol

ALMANYA - Dünyanın büyük finans metropollerinden biri olan Almanya'nın Frankfurt kenti, bu kez parayla değil, hafta sonu başlayacak Ramazan ile gündeme geldi. Kentin merkezine Ramazan ayı boyunca ışıklı, “Happy Ramadan (Mutlu Ramazanlar) yazısı asılacağı belirtildi. Geçen yıl Londra'nın başlattığı uygulamayı örnek alan Frankfurt Belediyesi'nin kararına destek ve eleştiriler geldi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan belediye yönetimi, ışıklı yazının asılmasını geçen yıl kararlaştırmıştı. Karara Volt partisi de destek verirken, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), Sol Parti (Die Linke) ve Almanya için Alternatif (AfD) karşı oy vermişti.

'İSLAM VE YAHUDİ KARŞITLIĞINA KARŞI BİR IŞIK'

Frankfurt'un Yeşiller Partisi'nden İranlı Belediye Başkan yardımcısı Nargess Eskanderi-Grünber, ışıklı yazının barış, insanlık, dışlama ve kine karşı bir işaret olduğunu söyledi. “Yazı, birlikte yaşamın ve İslam'ın takdiri ışığı” diyen Grünber, bunun aynı zamanda İslam ve Yahudi karşıtlığına karşı da bir 'ışık' olduğunu ifade etti. Işıklı yazı için girişimi başlatan SPD'li belediye meclisi üyesi Omar Shehata, Londra'yı örnek aldıklarını belirterek, Frankfurt'un Almanya'da ışıklı Ramazan yazısı asan ilk kent olduğunu söyledi.

Frankfurt İslam Cemaati Başkanı Mohame Seddadi, ışıklı Ramazan yazısını 'anlamlı' bulduğunu belirtti. Protestan Haber Ajansı'na (EPD) konuşan Seddadi, bunun Frankfurt gibi çok kültürlü bir kente uyduğunu ifade etti, örnek bir uygulama olduğunu söyledi. Aynı ajansa konuşan Ahmediye Cemaati'nden Naweed Ahmad, uygulamayı sevindirici ve Müslümanları takdir edici olarak niteledi.

IŞIKLI YAZIYA DESTEK VE ELEŞTİRİLER

Ramazan yazısına en sert eleştiri, faşist AfD partisinden geldi. Partinin Hessen Eyalet Meclis Grubu Başkanı Robert Lambrou, “Ülkemiz adım adım İslamlaştırılıyor” dedi. Belediyenin, Ramazan ve Kurban bayramlarında da ışıklı yazı asmayı planladığını söyledi. CDU'nun Frankfurt Birliği ise ışıklı yazıyı, Müslümanlara 'hoş görünme çabası' olarak niteledi.

MEDYADAN DESTEK VE ELEŞTİRİLER

Alman medyası, ışıklı Ramazan yazısını çoğunlukla yorumsuz olarak verdi, sadece birkaç kuruşta yorum yer aldı. RTL televizyonundan Dimitri Blinski, sosyal medyada yer alan, “Bu yasaklanmalı”, “Mutlu kıyametler”, “Geleneklerimiz yok oluyor” yorumlarına yer verdi, bunlara karşı görüş ifade etti. Frankfurt'ta yaklaşık 150 bin Müslümanın yaşadığını hatırlattı, “Noel zamanı Türkiye'ye gidin, İstanbul'a gidin. Orada Noel ağaçları, hatta Noel pazarları da göreceksiniz” diye yazdı.

Die Welt televizyonunda konuşan Gunnor Schupelius, yazıya karşı olmadığını ancak gerekçelerini garip bulduğunu söyledi. Frankfurt'un hoşgörülü bir kent olduğunu, İslam karşıtı da olmadığını ifade etti, “Yazı, nasıl Yahudi karşıtlığına karşı işaret olacak, anlamış değilim” dedi. Bild gazetesinden Stefan Schlagenhaufer, yazının yaklaşık 100 bin euro maliyeti olduğunu yazdı, “Ülkenin küçük bir kesimi için bu kadar para harcamak doğru mu?” görüşünü savundu. Ayrıca, kent halkının görüşünün alınmamış olmasını eleştirdi.