Almanya'da Paskalya gösterileri: Binler savaşa karşı yürüdü

Almanya'da 1960'lı yıllardan bu yana savaşa ve silahlanmaya karşı düzenlenen Paskalya yürüyüşlerine bu yıl da pek çok şehirde binlerce kişi katıldı. Yürüyüşlerde "Savaşa hayır" mesajı verildi.

Fotoğraf: Levent Çokdeğerli\Evrensel
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da geleneksel olarak savaşa ve silahlanmaya karşı düzenlenen Paskalya yürüyüşlerine bu yıl da binlerce kişi katıldı. 6 Nisan'da başlayan ve toplam 120 kentte 10 Nisan'a kadar devam edecek olan yürüyüşlerde "Savaşa hayır" mesajı verildi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, 1960'lı yıllardan bu yana düzenlenen Paskalya yürüyüşlerinde bu yıl öne çıkan konu Şubat 2022'den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşı oldu. Savaşa son verme çağrısında bulunan göstericiler, Almanya'nın silahlanmaya ayırdığı 100 milyar euro'luk özel fona da tepki gösterdi.

SAVAŞIN TARAFLARINA MÜZAKERE ÇAĞRISI

Hessen eyaletinde bulunan Kassel'de yapılan gösteriye bin 500 kişi katılırken 3 binden fazla savaş karşıtının yürüdüğü Stuttgart'ta Almanca, Rusça, İngilizce, Ukraynaca “Savaşa Hayır” yazılı pankartı açıldı. Yapılan konuşmalarda savaşın bitmesi için taraflar müzakereye çağrıldı. Eylemde ayrıca nükleer silah tehlikesine karşı da mesajlar verildi.

Münih şehrindeki Marienplatz meydanında yapılan miting ve ardından yapılan yürüyüşte ise “Ateş etme yerine müzakere”, “Silahlanma yerine silahsızlanma” dövizleri ve “Savaşa hayır” pankartları açıldı. Münih'teki eyleme de bin 500 kişi katıldı.

Aynı gün Mannheim'de 300, Ulm'da 500, Bielefel'de ise 750 kişi katıldığı barış gösterileri düzenledi. Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki geleneksel Paskalya yürüyüşü ise Duisburg'dan başladı. Göstericiler daha sonra eyalet başkenti Düsseldorf'a doğru harekete geçti. Aynı şekilde, Köln'de de Heumark'ta yapılan gösterinin ardından eylemciler trenlerle Düsseldorf'a gitti. Burada yapılan gösteride savaşa ve silahlanmaya karşı konuşmalar yapıldı. 

Savaşa karşı Paskalya yürüyüşleri pazar günü Essen ve Bochum kentlerinde, pazartesi günü ise Dortmund kentinde devam edecek (DIŞ HABERLER)