Almanya'da makinistler dördüncü kez greve gidiyor

Almanya'da makinistleri temsil eden sendika, ücret ve çalışma saatleriyle ilgili Deutsche Bahn ile anlaşmaya varılamaması üzerine 6 gün grev çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da makinistleri temsil eden GDL sendikası, Deutsche Bahn (DB) ile ücret ve çalışma saatleri konusunda anlaşmaya varılamaması üzerine bu hafta dördüncü kez greve gitme kararı aldı. Sendika, 22 Ocak Pazartesi günü yaptığı duyuruda, iş bırakma eyleminin çarşamba gününden gelecek pazartesiye kadar süreceğini bildirdi.

Reuters'ın aktardığına göre, DB tarafından sunulan yeni tarifeyi reddeden sendika, taleplerinin kabul edilmesi talebiyle 24 Ocak Çarşamba günü yerel saatle 02.00'den 29 Ocak Pazartesi günü yerel saatle 18.00'e kadar grev çağrısı yaptı. Yük trenlerinin makinistlerine ise iş bırakma eylemine 23 Ocak Salı günü yerel saatle 18.00'de başlama çağrısı yapıldı.

ŞİRKET VE SENDİKADAN KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Sendika Başkanı Claus Weselsky, yaptığı açıklamada, "Deutsche Bahn AG, üçüncü ve sözde geliştirilmiş teklifiyle, anlaşmaya varma niyeti olduğuna ilişkin herhangi bir emare olmaksızın, eski ret ve karşı karşıya gelme yolunu izlediğini bir kez daha gösterdi" dedi. Şirketten yapılan açıklamada ise 'Deutsche Bahn'ın ödünlere güvendiği, GDL sendikasının ise çatışmayı ölçüsüzce tırmandırdığı' iddia edildi. Şirket, yeni teklifine atıfla, 'yüzde 13'e kadar ücret artışı ve aynı maaşla haftada 37 saat çalışma olasılığı için müzakere masasına bile gelmeyen bir kişinin son derece sorumsuzca davrandığını' ileri sürdü.

DB ve GDL sendikası, Kasım 2023'ün başından bu yana yeni bir toplu iş sözleşmesi için müzakere yürütüyor. Sendika, çalışanlarının haftalık çalışma saatlerinin mevcut ücret karşılığı 38 saatten 35 saate düşürülmesini talep ediyor. DB ise çalışma saatlerinde 'esneklik' öneriyor ancak ödemede bir kesinti yapmadan çalışma saatlerini kısıtlamaya yanaşmıyor. Ülkedeki makinistler en son 10 Ocak'ta üç günlüğüne greve gitmişti.

ÇİFTÇİLER DE HÜKÜMETİ PROTESTO EDİYOR

Almanya, son dönemde çiftçilerin protestolarına da sahne oluyor. Son olarak, tasarruf önlemleri çerçevesinde tarımsal dizel sübvansiyonunu kaldırmak isteyen hükümeti protesto etmek isteyen binlerce çiftçi, 8-15 Ocak tarihleri arasında protesto gösterileri düzenlemiş, binlerce traktör ve çiftçi başkent Berlin'in ikonik mekanlarında toplanmıştı.

Berlin'deki Brandenburg Kapsı önünde kurulan sahnede, Almanya'nın liberal Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, Almanya Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied ve diğer sektörlerin temsilcileri konuşmalar yapmış, Lindner sahneye çıktığında ve konuşması sırasında göstericiler tarafından protesto edilmişti.

Hükümetin kararlarını hafiflettiğine işaret eden Lindner, çiftçiler için vergi muafiyetinin devam edeceğini ve tarımsal dizel sübvansiyonun kademli olarak kaldırılacağını anlatmış, Lindner, "Bugün sizlere bütçeden daha fazla devlet yardımı sözü veremem" demişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler almanya grev