Almanya'da 'La Casa de Papel' davası: Netflix ve döner zinciri uzlaştı

Netflix'in 'Haus des Geldes' (La Casa de Papel) dizisinin logosundan esinlenip 'Haus des Döners' logosu kullanan döner zinciri, bu logoyu artık kullanamayacak. İki taraf mahkeme dışında uzlaştı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA - Almanya'da Köln kenti yakınlarındaki Hürth'te açılan ve birkaç yıl içinde hızla büyüyen döner zinciri Haus des Döners, artık bu adı ve logoyu kullanamayacak. Netflix'in Almanya'da da popüler olan İspanya yapımı 'Haus des Geldes' (La Casa de Papel) dizisinden esinlenen Haus des Döners logosunun kaldırılması hakkında açtığı ve bir yıla yakın süredir devam eden davada Netflix ve döner zinciri mahkeme dışında uzlaşmaya vardı. 

Döner zinciri, 'Haus des Geldes' adından esinlenmenin yanı sıra, dizinin logosundaki ünlü İspanyol ressam Salvador Dali maskesini de logosunda kullanmıştı. Netflix, logonun kaldırılması için Avrupa Birliği Fikir Eserleri Dairesi'ne (EUİP) başvurmuştu. Döner zinciri de Haus des Döners adını ve logoyu Almanya Patent Dairesi'nde tescil ettirmişti.

HAUS DES DÖNERS: MAHKEME DIŞINDA UZLAŞMAKTAN MEMNUNUZ

Haus des Geldes dizisinin logosu (üstte) ve döner zincirinin Facebook'ta paylaştığı yeni logosu (altta)

Köln'de yayınlanan Express gazetesine konuşan Haus des Döners'in kurucularından Yasin Yirmibeş, Netflix ile mahkeme dışında uzlaşmaktan memnun olduklarını söyledi.

Bundesliga'da oynan FC Köln'ün stadında üç noktada döner sattıklarını bildiren Yirmibeş, dönerlerinin büyük ilgi gördüğünü belirtti. Gazete, zincirin döner standlarından birisinde yeni logosuyla çekilmiş bir fotoğrafını da yayınlandı. Kırmızı zemin üzerinde Das Haus des Döners adlı logonun ortasında şiş üzerinde bir döner fotoğrafı yer alıyor.

KISA SÜREDE ÇOK HIZLI BÜYÜDÜ

Franchise sistemiyle çalışan döner zinciri 2019 yılında Yasim Yirmibeş ve Mevlüt Kirdemir tarafından kuruldu. Basındaki açıklamalarına göre eşleri Netflix'in 'La Casa de Papel' (Haus des Geldes) dizini çok sevdiği için zincire Haus des Döners adını verdiler.

Kısa süre içinde hızlıca büyüyen zincirin şu anda Almanya'da 55, Hollanda'da bir şubesi bulunuyor, büyüme eğilimini de sürdürüyor. Netflix dizisinin logosunun büyümede etkisinin yanı sıra, şube açılışlarında 1 Cent'e ekmek arası döner satmalarının da büyük etkisi oldu. Açılışlarda şube önlerinde uzun kuyruklar oluştu, bu da Alman medyasında geniş yer aldı. Zincirin ekmek arası döner fiyatları kentlere göre 7 ile 8,5 euro arasında değişiyor. 

Öte yandan, iki yıl öncesine kadar 3 ile 4 euro arasında olan ekmek arası dönerin fiyatı, enflasyon sebebiyle şu anda ikiye katlanmış durumda. Frankfurt'ta bir döner büfesi, ekmek arası döneri 10 euroya satıyor. Almanya'nın en lüks otellerinden başkent Berlin'deki Adlon otelinde ekmek arası dönerin fiyatı ise 29 euro. Geçen yıl ekmek arası döneri 19 euroya sattıklarını belirten otel sözcüsü Sabine Held, taze trüf mantarıyla sundukları için fiyatın arttığını söyledi. Sözcü, 29 euroluk dönerin 'kapış kapış gittiğini' kaydetti.