Almanya'da 'iki dünya' bir arada: Ulaşım işçileri ve iklim hareketinden ortak eylem

Almanya'da aralarında Berlin'in de olduğu pek çok eyaletteki ulaşım işçileri greve gitti. İklim eylemcileri de daha iyi çalışma koşulları ve toplu taşımaya daha fazla yatırım talebini destekliyor.

"Biniş yapmayın. Düzensiz tren servisi" / Berlin, Almanya (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da toplu taşıma çalışanları, 16 eyaletin 14'ünde greve gitti. Verdi sendikasının çağrıda bulunduğu grev, iklim eylemcilerinin 100'ü aşkın şehirde 'daha yeşil bir ulaşım sistemi' için yaptığı protestolar ile aynı gün gerçekleşiyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, başkent Berlin'deki grevin bugün yerel saatle 14.00'te bitmesi planlanıyor. Diğer eyaletlerde ise iş bırakma eylemlerinin cumartesi günü de sürmesi bekleniyor. Ülkede 130'ü aşkın belediye şirketinde çalışan 90 binden fazla ulaştırma çalışanını temsil eden Verdi'nin çağrıda bulunduğu grev, son haftalarda Almanya'da yapılan ülke çapında ikinci iş bırakma eylemi dalgasını teşkil ediyor. 

'ŞOFÖRLER OLMADAN İKLİM ACİL DURUMUNU ELE ALAMAYIZ'

Verdi, çalışanlar için daha az çalışma saatleri ve daha fazla izin hakkı için kampanya yürütürken, Berlin'in toplu taşıma şirketi BVG, grev kararını 'gereksiz ve tamamen abartılmış' sözleriyle değerlendirdi. Berlin'de bu kapsamda yapılan eylemlerde, grevdeki toplu taşıma çalışanları ile 'Gelecek için Cumalar' (Fridays for Future) iklim hareketi gibi grupların çağrısıyla eylem yapan protestocuların 'koordinasyon halinde' olduğu ifade edildi. 

The Guardian'a konuşan bir otobüs şoförü, "Merhaba, benim adım Erdoğan. Ben Berlin'in kuzey bölgesinde otobüs şoförüyüm ve 32 yıldır bu işi yapıyorum. Sonunda birilerinin mesleğimizi ciddiye aldığını görmek güzel" ifadelerini kullandı. Stefan isimli bir iklim eylemcisi ise "Ben bir öğrenci ve iklim aktivistiyim. Onlar olmadan iklim acil durumunu ele alma şansımızın olmayacağı şoförlerin bazılarıyla tanışmış olmaktan mutluyum" dedi.

'İKİ DÜNYA ÇAKIŞIYOR OLSA DA...'

Almanya'da bugün gerçekleştirilecek eylemlerin, Verdi öncülüğündeki ulaşım çalışanları ile iklim aktivistlerinin ülke çapındaki ilk 'koordine edilmiş grevi' olacağı belirtildi. 

Eylemciler, #WirFahrenZusammen (Birlikte yolculuk ediyoruz) başlığı altında daha iyi çalışma koşulları ve Almanya'nın toplu taşıma sektörüne daha fazla yatırım yapılması için talepte bulunuyor. Dün düzenlenen bir toplantıda konuşan bir eylemci, "Bunun bir çeşit kendine yardım grubu gibi olduğunu hissediyorum ama hepimiz bunun içindeyiz" ifadelerini kullandı. Tramvay şoförü olan Claudia isimli bir kişi de "İki dünyanın çakıştığını kabul etsem de bir araya gelmemizin zamanıdır" değerlendirmesinde bulundu.

'BİZE ROLÜMÜZ HAKKINDA YENİ BİR BAKIŞ AÇISI SUNDULAR'

6 yıldır otobüs şoförü olan 55 yaşındaki İlhan Sarıtaş da Verdi ile 'Birlikte yolculuk ediyoruz' kampanyası arasındaki işbirliğine başta şüpheyle yaklaştığını ifade ederek, "İklim protestocularının, bisikletleriyle otobüs yoluna girerek otobüsümü yavaşlatan, kurallara uyma konusunda başarısız olan bencil ve ayrıcalıklı kişiler olduğunu düşünüyordum. (Ama) onları müttefikimiz olarak görmeye başladım. Sokaklarda yürekleriyle protesto gösterileri düzenlemek konusunda deneyimleri var. Biz ise kelimenin gerçek anlamıyla her türlü iklim dönüşümünün direksiyonunun başındayız" açıklamasında bulundu.

Siyasetçilerin halkın araçlarını kullanmaması için kendilerine güvenmesi gerektiğine işaret eden Sarıtaş, "Sadece daha fazla yatırım yaparak işimizi daha az stresli hale getirmeliler. İklim protestocuları bize rolümüz hakkında yeni bir bakış açısı sağladı" diye konuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)