Almanya'da hükümetten 200 milyar euroluk enerji desteği

Almanya'da federal hükümet, halkın ve işletmelerin enerji gideri yükünü azaltmak için 200 milyar euroluk destek paketi açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya'da enerji krizini aşmak için yeni bir enerji destek bütçesi hazırlayan federal hükümet, halkın ve şirketlerin yükünü azaltmak için 200 milyar euro dolayında destek vereceğini açıkladı. Destek, korona salgını sebebiyle kurulan Ekonomi İstikrar Fonu için kredi alınarak finanse edilecek. Buna göre doğal gaz fiyatlarında bir tavan fiyat belirlenecek, temel ihtiyaç tutarı bu fiyattan ödenecek, temel ihtiyaçtan fazla doğal gaz kullananlar, fazla tutarı piyasa fiyatından ödeyecek. Federal hükümet tarafından oluşturulan uzmanlar kurulu, ekim ortasına kadar planın nasıl uygulanacağını belirleyecek.

Federal hükümetin daha önce aldığı karar gereği, bu ekim ayı başından itibaren doğal gazda katma değer vergisi yüzde 19'dan yüzde 7'ye düşürülecek. Yine ekim ayı başında yürürlüğe girmesi planlanan yüzde 2,4 oranında ek vergi de iptal edildi. Vergi, doğalgaz fiyatlarında aşırı yükselme sebebiyle zor durumda kalan şirketler için düşünülmüştü. Almanya'nın doğal ihtiyacının yüzde 40'ını sağlayan Uniper'in geçtiğimiz hafta kamulaştırılmasının ardından ek vergi de yasal açıdan mümkün olmadığı için iptal edildi.

'ENERJİ SAVAŞI İÇİNDEYİZ'

Federal Maliye Bakanı Christian Lidner, 200 milyar euro desteğin kaçınılmaz olduğunu belirterek, bir 'enerji savaşı' içinde olduklarını söyledi. ARD televizyonuna konuşan Lidner, Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarına sabotajla durumun daha da kötüleştiğini söyledi. ZDF televizyonuna konuşan Başbakan Olaf Scholz da 'akut kriz' içinde olduklarını belirterek, “Çabuk harekete geçmemiz gerekiyordu. Borç alarak enerji destek bütçesini finanse edecek durumdayız” dedi. Scholz, yakın bir zamanda enerji fiyatlarının normale döneceğini umduğunu söyledi.

DESTEK PROGRAMINA ELEŞTİRİ

Ana muhalefet Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis Grubu Başkan yardımcısı Jens Spahn, destek programını genel olarak olumlu bulduklarını, dolayısıyla destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Funke Medya Grubu'na konuşan Spahn, doğal gazda tavan fiyatın nasıl uygulanacağının ise belirsiz olduğunu ileri sürdü. Ayrıca, halka desteğin ulaşmasının yıl başını bulacağını savundu. Vergi Ödeyenler Birliği Başkanı Reiner Holznagel ise Funke Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, destek programının halka ağır vergi yükü olarak geri döneceğini, ayrıca önemli ayrıntıların belirsiz olduğunu ileri sürdü.

ATOM SANTRALLERİNİN İŞLETME SÜRESİ UZATILDI

Öte yandan, uzun tartışmalar sonunda Yeşiller Partili Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, bu yılın sonunda kapatılacak üç atom santralinden ikisinin gelecek nisan ayına kadar işletileceğini bildirdi. Uzatma kararına, Yeşiller'in tabanı kesin olarak karşı çıkmıştı. Federal hükümet ortağı Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Maliye Bakanı Christian Lidner, üç atom santralinin 2024 yılına kadar uzatılmasını istiyor. Atom santrallerini kapatma kararı Angela Merkel döneminde çok önceden alındığı için Lindner, Yeşiller'e karşı ısrarcı olamıyor. Ayrıca, üç atom santrali Almanya'nın elektrik üretiminin sadece yüzde 5 kadarını sağlıyor.