Almanya'da esrarın yasallaşması tartışılıyor

Hükümet, yasallaşma ile öncelikle yasadışı uyuşturucu pazarını kurutmayı amaçlıyor. Hekimler, politikacılar, polis sendikası ve hukukçular esrarın yasallaştırılmasına karşı çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya, koalisyon sözleşmesinde yer alan esrarı yasallaştırma planını gerçekleşmek için harekete geçti. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'ın hazırladığı ve ayrıntıları henüz belli olmayan plan, temel olarak 18 yaşından itibaren 20 grama kadar esrar bulundurma, evde de iki tane kenevir bitkisi yetiştirme imkanı öngörüyor. Planının basında yer almasıyla birlikte, yıllardır süren esrarı yasallaştırma tartışmaları yeniden alevlendi. Hükümet yasallaştırmayı savunurken, hekimler, politikacılar, polis sendikası ve hukukçular, yasallaştırmaya karşı çıkıyor.

YASADIŞI UYUŞTURUCU PAZARINI KURUTMA AMACI

Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, kendisinin yıllarca esrarın yasallaşmasına karşı çıktığını ancak şimdi fikrinin değiştiğini söyledi. Rheinische Post gazetesine konuşan Lauterbach, yasadışı uyuşturucu pazarında esrar kullananlara son yıllarda eroin karışımlı esrar satıldığını, bunun da çok tehlikeli olduğunu dile getirdi. Yasallaşma ile kullanıcıların 'kaliteli esrar' edineceğini, böylece bu tehlikeden korunacaklarını savundu. Hükümetin diğer ortakları Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), yasallaştırma ile yasadışı uyuşturucu pazarını kurutmayı amaçlıyor. Yeşiller, esrarı yasallaştırmayı uzun zamandır savunuyor.

'KALICI AĞIR BEDENSEL HASARA YOL AÇIYOR'

Hükümetin esrarı yasallaştırma planına eleştiriler, ilk aşamada hekimlerden ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele kuruluşlarından geldi. Almanya Doktorlar Birliği Başkanı Andreas Gassen, esrarın da tütün ve alkol gibi sağlığa zararlı olduğunu söyledi. Funke Medya Grubu'na konuşan Gassen, düzenli esrar kullanımının özellikle gelişim çağında olan gençlerde kalıcı hasarlara yol açacağını belirtti. “Koalisyon hükümeti partilerinin bazı seçmen grupları arzu ettiği için esrara zararsız etiketi yapıştırılamaz” diyen Gassen, yasallaştırmanın uyuşturucu suçlarını azaltacağından şüphe ettiğini dile getirdi. Buna örnek olarak Hollanda'yı gösteren Gassen, burada yasal olmamakla birlikte esrara göz yumulduğunu, buna karşı uyuşturucu suçlarının azalmadığını söyledi.

Ortak bir bildiri yayımlayan uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele kuruluşları, esrar bağımlığının yol açtığı ruhsal ve sosyal sorunlara dikkat çekti. Bildiride esrar kullanımının gençlerde kalp krizi riskini üç kat artırdığı belirtildi. Ayrıca, beynin 26 yaşında oluşumunu tamamladığı, bu yaştan önce esrar kullanımının beynin gelişimini aksattığı kaydedildi. Hıristiyan Birlik Partisi'nden (CSU) Bavyera Sağlık Bakanı Klaus Holetschek, Başbakan Olaf Scholz'tan esrarı yasallaştırma planından vazgeçmesini istedi. Yasallaştırmanın 'esrarın zararsız olacağı kanısı uyandıracağını' savunan Holetschek, esrarın öğrenme ve düşünme yetisine zarar verdiğini söyledi. 

Almanya Polis Sendikası da esrarın yasallaştırılmasına karşı çıkıyor. Sendika Başkanı Oliver Malchow, n-tv televizyon kanalına verdiği demeçte, yasallaştırmanın esrar kara borsasını ortadan kaldırmayacağını savundu. “Esrarı hoş göstermeye bir son verilmeli” diyen Malchow, “Yasal, ama çok tehlikeli alkolün yanı sıra ikinci bir uyuşturucuya kapı açılmasının bir anlamı yok” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan, Federal Meclis Bilim Kurulu, hükümetin esrarı yasallaştırma planının, Avrupa Birliği (AB) sözleşmelerine aykırı olduğunu bildirdi. CSU Federal Milletvekili Stephan Pilsinger'in girişimi üzerine görüş bildiren Bilim Kurulu, esrarı yasallaştırmanın 2004'de AB ülkeleri arasında imzalanan uyuşturucu ile mücadele sözleşmesi ile Schengen anlaşmasına aykırı olduğunu açıkladı.

ESRAR TÜKETİMİNDE ALMANYA DÖRDÜNCÜ SIRADA

Almanya, esrar tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında 4.sırada bulunuyor. Federal Sağlık Bilgilendirme Dairesi'nin verilerine göre birinci sırada Fransa bulunuyor, onu İspanya ve Çekya izliyor. Almanya'da 15 ile 24 yaşları arasında olanların yüzde 40'ı en az bir kez esrar kullandıklarını bildirdi. Ülkede, en çok tüketilen ruhsal madde sıralamasında tütün ve alkolden sonra esrar geliyor. Esrar en çok başkent Berlin'de tüketiliyor. Son verilere göre, burada yılda tüketilen esrar tutarı yaklaşık 11 bin tonu buluyor. Dünyada belli koşullar altında Uruguay, Kanada, Peru, İspanya, Hollanda, Portekiz, Çekya, Güney Afrika ve ABD'de esrar kullanımı yasallaştırıldı.