Almanya'da 'Erdoğan partisi' tartışması: 'DAVA'nın ismi tesadüf değil'

Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı'ndan Yunus Ulusoy, “DAVA adının seçilmesi bir tesadüf değil, kurucuları da AK Parti ve Milli Görüş ile geçmişte bağlantısı olan insanlar" dedi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA - Türkiye kökenli göçmenlerin kurduğu Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak Partisi (Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch, DAVA), Almanya'da tartışmalara yol açtı. Yeni kurulan DAVA'nın, 'AK Parti'nin uzantısı' olduğunu ileri süren gazeteci ve politikacılar, eleştirilerini dile getirdi. Ülkenin en büyük gazetesi Bild, DAVA partisinin haberini "Erdoğan Partisi" başlığıyla verdi, birçok gazete de aynı tanımı kullandı. Partinin gelecek haziran ayında Avrupa Parlamentosu seçimine katılacağı belirtildi, milletvekili kazanma şansının bulunduğu ifade edildi. Yazılı açıklama yapan DAVA partisi, AK Parti'nin adını vermeden bir yabancı ülke partisinin uzantısı olduğu suçlamalarını reddetti. Partinin kurucuları arasında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile AK Parti'nin Avrupa örgütü Uluslararası Demokratlar Birliği'nde (UİD) görev almış kişiler bulunuyor.

'ERDOĞAN PARTİSİ, EN SON İHTİYACIMIZ'

X sosyal platformu üzerinden bir açıklama yapan Yeşiller Partili Federal Tarım ve Tüketicileri Koruma Bakanı Cem Özdemir, “Almanya'da seçime katılan Erdoğan'ın kolu bir parti, en son ihtiyacımız. Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri (CDU/CSU) hükümetleri, DİTİB ve benzerleriyle işbirliği içinde oldular. Umarım, bu saflıklarına artık son verirler” dedi. Welt televizyonuna konuşan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Başkanı Saskia Esken, “Ne göçmenleri sürmek isteyen aşırı sağcılara, ne de Recep Tayyip Erdoğan'ın bölücü eğilimlerine izin vermeliyiz. Türk kökenli yurttaşlarımıza, Almanya'da ayrım olmadığını, hepimizin bir halk olduğunu açıkça söylemeliyiz” ifadelerini kullandı. 

'DAVA PARTİSİ'NİN KURULMASINA ÇİFTE VATANDAŞLIK YOL AÇTI'

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis Grubu Başkan yardımcısı Jens Spahn, X sosyal platformu üzerinden DAVA partisini, 'aşırı bir parti' olarak niteledi. Spahn, partinin kurulmasına, SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koaliyon hükümetinin çifte vatandaşlığı mümkün kılmasının yol açtığını ileri sürdü. CDU'nun iç politika sözcüsü Christoph de Vries ise Federal Hükümet'ten DAVA Partisi'ni hafife almamasını istedi. De Vries, “Güvenlik birimleri, partinin etkinliklerini ve varsa Türk hükümetiyle bağlantılarını izlemeli” dedi.

Yunus Ulusoy

'DAVA PARTİSİ'NİN OLUMSUZ ETKİLERİ OLACAK'

Ruhr Bölgesi'ndeki Essen kentinde bulunan Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı (TAM) uzmanı Yunus Ulusoy, DAVA Partisi'nin siyasi bir şansı olacağını sanmadığını söyledi. Ulusoy, partinin göçmenlere olumsuz etkilerinin de olabileceğini ifade etti. Partinin tüm göçmenleri kapsayıcı bir parti olamayacağını belirten Ulusoy, şu görüşleri ifade etti: “Etnik siyasi bir parti, siyaset merkezinin dışında olacak, dolayısıyla bir pazarlık gücü olmayacak. Ayrıca, göçmenlerin ötekileştirilmesine de 'katkıda' bulunacak. Almanya çapında siyasi şansı yok, belki yerel meclislerde yer alabilir.”

Ulusoy, son Avrupa Parlamentosu seçimine katılım ölçü alındığında, yüzde 0,5 oyla bir milletvekili kazanma imkanı bulunduğunu söyledi. Bunun oy karşılığının 187 bin olduğunu, oy sınırı da olmadığı için DAVA'nın Avrupa Parlamentosu'nda bir sandelye kazanma şansının bulunduğunu ifade etti. Ulusoy, DAVA'nın AK Parti'nin uzantısı olduğu iddialarına karşı da şu görüşleri bildirdi:

“DAVA adının seçilmesi bir tesadüf değil, kurucuları da AK Parti ve Milli Görüş ile geçmişte bağlantısı olan insanlar. Hitap ettikleri kitle de AK Parti'nin kitlesiyle aynı. Bununla birlikte partinin AK Parti'nin uzantısı olduğu ve Erdoğan'ın izniyle kurulduğu iddialarına şüpheyle bakıyorum.”

'YABANCI BİR ÜLKE PARTİSİNİN UZANTISI DEĞİLİZ'

Alman medyasında yer alan eleştiriler ve 'Erdoğan Partisi' suçlaması üzerine DAVA Partisi yazılı bir basın açıklamayla suçlamaları reddetti. Açıklamada, medyanın ve bazı politikacıların partilerine karşı bir 'saldırı' başlattığı ve ötekileştirmeye çalıştığı ifade edildi. İsim vermeden, partinin AK Parti ile bir bağı olmadığı belirtilerek, “Partimiz, herhangi bir dış hükümetin uzantısı değildir. Partimiz, Alman vatandaşları tarafından kurulmuş, bir Alman partisidir” denildi.

KURUCULARI AK PARTİ VE DİTİB BAĞLANTILI

DAVA Partisi Başkanı Mehmet Teyfik Özcan, Facebook sayfasındaki tanıtım açıklamasında partinin amacının, göçmen kökenli insanların haklarını tümüyle alması olduğunu belirtti, yerleşik partilerde kendilerine yer bulamayanlara 'yurt' olacaklarını ifade etti.

Partinin diğer kurucularından Dr. Ali İhsan Ünlü, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) eski yönetim kurulu üyesi. Kuruculardan Solingenli avukat Fatih Zingal ise, AK Parti'nin Avrupa örgütü Uluslararası Demokratlar Birliği (UİD) başkan yardımcısı ve basın sözcüsü olarak görev yaptı. Diğer kurucu Hamburglu doktor Mustafa Yoldaş ise Milli Görüş kökenli biri.