Almanya’da bir grev daha: ‘Sağlık da çalışanları da altın değerinde’

Almanya'da hastanelerdeki kamu çalışanları ücretlerinin artırılması talebiyle iki günlük 'uyarı grevi' başlattı. Ver.di sendikası, "Sağlık altın değerinde; biz de öyleyiz" açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Ver.di sendikasına bağlı kamu çalışanları, işverenlerle ücretlerinin artırılmasına yönelik toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması sonucu ülkenin birçok eyaletindeki hastanelerde iki günlüğüne 'uyarı grevi'ne çıktı.

AA'nın aktardığına göre, başkent Berlin’de başta Charite ve Vivantes gibi hastanelerde iş bırakan sağlık personeli, kamu çalışanlarının ücretlerinin artırılmasını talep etti. Sağlık çalışanları CCG Salonu'nda toplandı. Burada çeşitli kentlerde greve çıkan hastanelerdeki kamu çalışanlarıyla çevrimiçi bağlantı gerçekleştirildi ve karşılıklı destek mesajları verildi.

'BERLİN'DE BİNİN ÜZERİNDE HASTANE ÇALIŞANI İŞ BIRAKTI'

Ver.di sendikası'ndan Gisela Neunhöffer, konuya ilişkin açıklamasında, bugün Berlin’de binin üzerinde hastane çalışanının grev yaptığını belirterek, "Almanya genelinde de binlerce çalışan greve çıktı. Burada diğer hastanelerde çalışanlarla canlı bağlantı yapıldı. Salonların ve gösteriler yapılan meydanların dolu olduğu görüldü" dedi.

İşverenlerin toplu sözleşme görüşmelerinde çok kötü teklif yaptıklarını söyleyen Neunhöffer, "İşverenler 2 yıl için sadece yüzde 5 ücret artışı teklif ediyor, bu çok az. Almanya’da da enflasyonun çok yüksek olduğunu biliyoruz. Bu yüzden taleplerimiz oldu. İşverenlerin kötü bir teklif sunmalarından ötürü çalışanlar çok kızgın" diye konuştu.

'İŞLER KÖTÜ GİTTİĞİNDE ÇALIŞANLARDAN FERAGAT BEKLENİYOR'

Ver.di, greve ilişkin resmi internet sitesinde "Sağlık altın değerinde; biz de öyleyiz" başlıklı bir açıklama yaptı. Sendika, işverenin sunduğu önerinin 'satın alma gücünün net bir şekilde azalması anlamına geleceğini' belirtti. 'Hastanelerde işler ekonomik olarak kötü gittiğinde çalışanlardan ücretlerinden feragat etmesinin beklendiği' ifade edilen açıklamada görüşleri paylaşılan Ver.di üyesi Sylvia Bühler de "Yapılan bu teklif saygısızca" dedi. 

Hastane çalışanları, yarın da 'uyarı grevi'ni sürdürecek.

VER.Dİ 2.5 MİLYON ÇALIŞAN İÇİN YÜZDE 10.5 ÜCRET ARTIŞI TALEP EDİYOR

Kamu şirketlerinde 2.5 milyon çalışan için yüzde 10.5 veya en az 500 euro ücret artışı talep eden Ver.di sendikası, 27-29 Mart'ta yapılacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde yapılan bu uyarı grevleriyle işverenler üzerine baskıyı artırmayı hedefliyor.​​​​​​​ Sendikanın çağrısıyla dün (13 Mart) de dört havalimanında yer ve güvenlik personeli grev yapmış ve yüzlerce uçuş iptal edilmişti. (DIŞ HABERLER)