Almanya'da atom santrallerinin sürelerinin uzatılması tartışılıyor

Almanya'da muhalefet ve federal hükümet ortağı FDP, atom santrallerinin işletme sürelerini uzatmadan yana görüş bildirirken, diğer hükümet ortakları SPD ve Yeşiller kesin olarak karşı çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Ağır bir enerji krizi içinde bulunan Almanya, yoğun bir biçimde yeni enerji kaynakları ararken, atom santrallerinin işletme sürelerinin uzatılmasını tartışmaya başladı. Muhalefet ve Federal Hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) şu anda işletmede olan üç atom santralinin işletme sürelerinin uzatılmasını istiyor. Diğer hükümet ortakları Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller, uzatmaya kesin olarak karşı çıkıyor.

Almanya, 2011 yılında Japonya'da deprem sebebiyle Fukuşima atom santralinde meydana gelen kaza sonrasında atom santrallerini kapatma kararı almıştı. Almanya'da şu anda işletmede bulunan üç atom santrali bu yılın sonunda kapatılacak. Üç atom santrali, Almanya'nın enerji ihtiyacının yüzde 5 kadarını karşılıyor.

MUHALEFET BU HAFTA ÖNERGE VERECEK

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CS) ile aşırı sağcı parti Almanya için Alternatif (AfD) atom santrallerinin işletme sürelerinin uzatılması için önerge verecek. Alman Birinci Televizyonu'nun (ARD) haberine göre önerge ad okunarak oylanacak. Muhalefet böylece, atom santrallerinin uzatılmasından yana olan FDP'ye baskı yapıp yanına çekmeyi umuyor.

CDU Federal Meclis Grubu Başkanı Jens Spahn, bu enerji kıtlığında her imkanın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yeterli enerji kaynakları bulunmaması halinde gelecek kışın zor geçeceği uyarısı yapan Spahn, Yeşiller'den pragmatik davranıp ideolojik yaklaşımı bırakmasını istedi. 

FEDERAL HÜKÜMET ORTAĞI FDP DE UZATMADAN YANA

Federal Hükümet ortaklarından FDP de atom santrallerinin işletme sürelerinin uzatılmasından yana görüş bildiriyor. Partinin Başkan yardımcısı Wolfgang Kubicki, işletme sürelerinin en az beş yıl uzatılması gerektiğini söyledi. Alman Haber Ajansı'na (DPA) konuşan Kubicki, buna karşı çıkan Yeşiller'i sorumsuzlukla suçladı. Kubicki, dışardan pahalıya enerji satın almak yerine ülkenin petrol ve doğal gaz kaynaklarından yararlanılmasını da istedi.

Avrupa Birliği (AB) İçpazar Komiseri Thiery Breten de Almanya'dan atom santrallerinin işletme sürelerini uzatmasını istedi. Handelsblatt gazetesine konuşan Breten, sürenin en azından birkaç ay uzatılmasını istedi. Breten, "Almanya'dan bu konuda Avrupalı dostlarıyla dayanışma içinde olmasını bekliyoruz" dedi.

SPD VE YEŞİLLER KESİN OLARAK KARŞI

Federal Hükümet ortaklarından SPD ile Yeşiller, atom santrallerinin işletme sürelerinin uzatılmasına kesin olarak karşı çıkıyor. SPD'li Federal Başbakan Olaf Scholz, uzmanların görüş birliği içinde atom santrallerinin ancak bu yıl sonuna kadar işletilebileceğini bildirdiğini hatırlattı.

Scholz, "Tersini ileri sürenler, bunu nasıl yapacaklarını şimdiye kadar söylemediler" dedi. SPD Başkanı Lars Klingbeil, atom santrallerinin işletme sürelerini uzatmanın enerji krizine çözüm olmayacağı görüşünü savunup, bunu tartışmanın Alman ekonomisine zarar verdiğini söyledi. Klingbeil, süreyi uzatmanın teknik ve personel sorunları sebebiyle çok zor olacağını savundu. SPD Başkanı, bunun yerine doğal gaz alınmasını ve termik santrallerinin işletme süresinin uzatılmasının daha gerçekçi çözümler olduğunu belirtti.

Yeşiller Partili Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile Federal Çevre Bakanı Steffi Lemke, ortak açıklamada, "Küçük bir ekonomik katkı için büyük ekonomik, hukuksal ve güvenlik riskleri göze alınamaz" görüşünü ifade ettiler.

HALKIN YARISI UZATILMASINDAN YANA

Öte yandan Almanların yarısı atom santrallerinin işletme sürelerinin uzatılmasından yana görüş bildirdi. İnfa kamuoyu araştırma kuruluşunun Bild gazetesi için yaptığı anketin bulgularına göre halkın yüzde 35'i uzatmaya karşı çıkıyor. Yeni atom santralleri yapılmasına ise yüzde 53'lük bir oran karşı çıkıyor, yüzde 33'ü ise yapılmasını istiyor. Halkın yüzde 13'ü ise yeni atom santralleri yapılması konusunda kararsız olduğunu bildirdi.