Almanya'da 96 yaşındaki Nazi kampı sekreteri duruşma öncesi firar etti

Nazi döneminde bir toplama kampı komutanının sekreterliğini yapan ve 11 bin kişinin öldürülmesine yardım etmekle suçlanan 96 yaşındaki kadın, mahkemesinin başlamasından önce firar etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Nazi rejimi döneminde işlenen suçlarla ilgili bugün başlayan yeni bir davada, 96 yaşındaki sanığın kaçtığı açıklandı. 11 bin 412 kişinin öldürülmesine yardım ve yataklıkla suçlanan Irmgard Furchner'in bu sabah mahkemenin başlamasından önce kaçtığı ve hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı belirtildi.

Nazi işgali döneminde Polonya'da bulunan Stutthof Toplama Kampı'nda, komutanın sekreterliğini yapan Irmgard Furchner, 11 bin 412 kişinin öldürülmesine yardım ve yataklıkla suçlanıyordu. Dava Alman ve dünya basını tarafından yakından izleniyordu.

'BİR TAKSİYLE METRO İSTASYONU YÖNÜNE GİTTİ'

Ancak Furchner'in bu sabah duruşma salonuna gelmek yerine kaçtığı açıklandı. Mahkeme sözcüsü Frederike Milhoffer, "Sanık firari durumda. Bu sabah erken saatte bir taksiyle evini terk etti ve bir metro istasyonuna doğru gitti" dedi. Milhoffer, Furchner hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını açıkladı.

Furchner'in nerede olduğu bilinmezken, suçların işlendiği dönemde reşit olmaması nedeniyle hakkındaki suçlamaların okunması için bizzat mahkemede bulunması gerektiği belirtildi. 

SİSTEMATİK YARDIMLA SUÇLANIYOR

Kampta çalıştığı 1943-45 arasında 18-19 yaşında olan ve günümüzde Hamburg kentindeki bir yaşlılar yurdunda yaşadığı belirtilen Furchner, son yıllarda Nazi suçlarıyla ilgili yargılanan az sayıdaki kadından biri. 96 yaşındaki Furchner, Stutthof toplama kampında Haziran 1943-Nisan 1945 döneminde kamp komutanının sekreteri olarak esirlerin sistematik bir şekilde öldürülmesine yardımla suçlanıyor.

65 BİN KİŞİ KATLEDİLMİŞTİ

Polonya'nın Gdansk kenti yakınlarındaki kampta, aralarında Yahudi esirlerin yanı sıra Polonyalı partizanlar ve Sovyet savaş esirlerinin de bulunduğu yaklaşık 65 bin kişi katledilmişti. Davaya taraf olan Yahudi Soykırımından hayatta kalanların avukatı Christoph Rueckel, Furchner'in kamp komutanının tüm yazışmalarını gerçekleştirdiğine işaret ederek, "Tüm sürgün ve infaz emirlerini kendisi kağıda geçiriyor, tüm mesajlar kendisi tarafından gönderiliyordu" dedi.

KARAR HAZİRANDA BEKLENİYOR

Davayı gören mahkeme, şubat ayında Furchner'in sağlık durumunun yargılanmaya müsait olduğuna karar vermişti. Ancak yine de sanığın yaşı nedeniyle duruşmaların kısa tutulacağı, bu nedenle 26 duruşmanın planlandığı davada kararın açıklanmasının 2022 yılı haziran ayını bulacağı belirtilmişti.    

Son olarak Nazi dönemindeki milis güçlerinden Koruma Timi (SS) mensubu Bruno D. 93 yaşında yargıç karşısına çıkarak temmuz ayında iki yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak cezası ertelenmişti. Bir hafta önce de Berlin yakınlarındaki Neurippin kampında gardiyanlık yapan 100 yaşındaki bir kişinin davası başlamıştı. (DW Türkçe, DIŞ HABERLER)