Almanya'da 9 kişinin öldüğü ırkçı saldırıya 'takipsizlik' kararına Türkiye'den tepki

Almanya'da 9 kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırı hakkında Federal Başsavcılık takipsizlik kararı verdi. Türkiye, söz konusu kararı 'kaygı verici' olarak yorumladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Federal Başsavcılık, 19 Şubat 2020'de Hanau kentinde düzenlenen ve aralarında Türkiye kökenlilerinde de bulunduğu 9 kişinin katledildiği ırkçı saldırı soruşturmasına ilişkin takipsizlik kararı verdi. Ankara alınan kararı 'kaygı verici' olarak değerlendirdi. 

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Federal Başsavcılık, Almanya'nın Hessen Eyaleti'nde bulunan Hanau kentindeki saldırıyı düzenleyen Tobias R. isimli ırkçı saldırgana yardım eden ya da destekçisi olan kişilere ilişkin delil bulunmadağını duyurdu. Başsavcılık saldırganın tek başına hareket ettiğinden yola çıkıyor. Tobias R. adlı saldırgan, aralarında Türkiye kökenli vatandaşların da bulunduğu 9 kişiyi katletmiş, akabinde annesini de öldürerek intihar etmişti.

TÜRKİYE: YARGIYA OLAN GÜVENİ ZEDELEMİŞTİR

Türkiye Dışişleri'nden yapılan açıklamada ise kararın 'kaygılara neden olduğu' söylendi. Açıklamada "Nitekim bu karar ırkçılık ve yabancı düşmanlığının hak ettiği cezayı almadığı ve NSU örgütünün gerçek boyutlarının açıklığa kavuşturulmak istenmediği algısını daha da pekiştirmiştir" ifadeleri yer aldı.

Söz konusu karar ile birlikte 'Almanya’nın ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı tehdidini daha fazla ciddiye alması gerektiğini' diler getiren Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şunlar kaydedildi:  "Yargı elbette bağımsız olmakla birlikte, bu karar, bir ırkçı çete tarafından işlenen seri cinayetlerin mahiyetini tam olarak açıklığa kavuşturmamış, mağdur ailelerinin vicdanlarını rahatlatmamış, ayrıca yargıya olan güveni zedelemiştir."

BABASI HAKKINDA DA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTU

Federal Başsavcılık, yaptığı açıklamada olayın ırkçı bir saldırı olduğuna yönelik vurgusunu tekrarladı. Hanau'da öldürülen 9 kişi Türk, Kürt, Bulgar, Romen, Afgan ve Roman kökenli kişilerdi. Ailesinde bir göç geçmii bulunan 9 kişinin katledidiği söz konusu olayda 5 kişi de yaralanmıştı.

Olayda hayatını kaybedenlerin yakınları, katilin babası hakkında suç duyurusunda bulunmuş, onu cinayete yardım ve saldırı planını ihbar etmemekle suçlamıştı. Ancak şimdiye kadar yürütülen soruşturmalarda 43 yaşındaki Tobias R.'in babasının da oğlunun saldırı planlarından haberdar olduğuna dair suç teşkil eden bir ipucu bulunmadığı sonucuna varıldığı bildiriliyor.

19 Şubat 2020'de Hanau kentinde 43 yaşındaki ırkçı Alman Tobias R. tarafından kısa sürede düzenlenen saldırıda Ferhat Unvar, Hamza Kurtović, Said Nesar Hashemi, Vili Viorel Păun, Mercedes Kierpacz, Kaloyan Velkov, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz ve Gökhan Gültekin katledilmişti. Tobias R. nargile kafeler başta olmak üzere düzenlediği silahlı saldırı sonrasında ailesiyle birlikte yaşadığı eve giderek annesini de vurmuştu. Başsavcılık saldırganın suçu "derin ırkçı duygularla işlediğinin tespit edildiğini" açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)