Almanya'da 13 milyon kişi ayrımcılığa maruz kaldı

Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi'nin verilerine göre, son beş yılda 13 milyon kişi ayrımcılığa maruz kaldığını bildirdi. Rapora göre, ırkçı ayrımcılık ilk sırada yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Göçmenlere yönelik ayrımcılık ve dışlama ile sıkça gündeme gelen Almanya'da ayrımcılığın boyutlarının arttığı gözlemleniyor. Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi'nin 2021 ayrımcılık raporuna göre, geçen yıl merkeze 5 bin 600 ayrımcılık şikayeti yapıldı. Bu, merkezin kurulduğu 2006'dan bu yana en yüksek ikinci sayı niteliğinde. Bu şikayetler arasında 'ırkçı ayrımcılık' şikayeti ilk sırada yer alıyor. Şikayet etmeyenler de göz önünde bulundurulduğunda, gerçek sayının daha yüksek olduğunu söylemek yanlış olmaz.

IRKÇI AYRIMCILIK İLK SIRADA

Ayrımcılık raporunda yer alan şikayetlerin arasında, yüzde 37 ile ırkçı ayrımcılığa maruz kalanlar ilk sırada yer alıyor. Bunu, yüzde 32 ile bedensel ve zihinsel engelleri gerekçesiyle ayrımcılık ve dışlamaya maruz kalanlar izliyor. Cinsel yönelimleri gerekçesiyle ayrımcılığa maruz kalanların oranı yüzde 20, yaşlı oldukları gerekçesiyle ayrımcılığa uğrayanların oranı ise yüzde 10 civarında.

Öte yandan, merkezin yaptırdığı temsili anketin bulgularına göre Almanya'da son beş yılda 13 milyon kişi ayrımcılık ve dışlamaya maruz kaldığını bildirdi. Bu sayı, ülkede her altı kişiden birinin ayrımcılık ve dışlamaya maruz kaldığı anlamına geliyor. Bu verilere göre, insanlar en çok işyeri ve özel yaşamlarında ayrımcılığa maruz kalıyor.

SAYILARI 'ALARM VERİCİ' OLARAK NİTELEDİ

Ayrımcılık raporunu Berlin'de basına açıklayan merkezin başkanı Ferda Ataman, tespit edilen verileri 'alarm verici' olarak niteledi. Diğer yandan, artan şikayetlerin, insanların ayrımcılığı artık sineye çekmediğini, buna karşı mücadele ettiğini gösterdiğini vurguladı. Ataman, Federal Hükümete çağrıda bulunarak, Ayrımcılıkla Mücadele Yasası'nı uluslararası standarda getirmesini istedi. Güncel yasayı, “kurbanların yoluna konan taş” olarak niteleyen Ataman, şikayet süresinin sekiz haftadan bir yıla yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Bu sürenin kadınlara yönelik cinsel saldırılar için daha da uzun olmasını isteyen Ataman, 'kadınların cesaretlenip şikayet etmelerinin zaman alabileceğini' hatırlattı.

'YARALARA PARMAK BASMAYA DEVAM EDECEĞİM'

Geçmişteki açıklamaları sebebiyle adaylığı sürecinde ağır eleştirilere maruz kalan Ataman, “Ayrımcılık ve dışlama karşısında yaralara parmak basmaya devam edeceğim” dedi. Adaylık sürecinde Ataman'a karşı linç kampanyası başlatanlardan Bild gazetesi, basın toplantısında yine “patates (kartoffel)” konusunu gündeme getirdi. “Almanlara patates diye hakaret etmekten pişman mısınız?” sorusunu yönelten Bild habercisine Ataman, “Ben bunu söylemedim” karşılığını verdi. “Altın Patates” ödülü konusunda da soru yönelten Bild habercisi, bu konuda Ataman'dan özür bekledi, ancak beklediği yanıtı alamadı.

Ataman'ın artık yönetiminde bulunmadığı Yeni Alman Medyacıları Derneği, 2018-2020 yılları arasında göçmenler hakkında olumsuz haber yapan medya kuruluşlarına olumsuz ödül olarak Altın Patates Ödülü vermişti. Bu ödüle 'değer görülenler' arasında Bild gazetesi de yer almıştı. Gazeteci ve yazar 42 yaşındaki Ferda Ataman, geçen temmuz ayında Federal Meclis tarafından Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi Başkanlığı'na seçilmişti.